top of page

ВИДАНО ПІД ЧАС ВІЙНИ: УКРАЇНСЬКІ КНИЖКОВІ НОВИНКИ ПРО МИСТЕЦТВО

Попри війну, українські видавництва продовжують видавати та перевидавати книги. Крім класики та сучасної прози, з-під друкарських машин з'являється й чимало артвидань. Ми зробили підбірку книг про мистецтво, які вийшли друком в Україні впродовж цього року.



ВАСИЛЬ КРИЧЕВСЬКИЙ. ОРНАМЕНТНІ КОМПОЗИЦІЇ Видавництво Олександра Савчука

Альбом, який вийшов друком у Харкові у видавництві Олександра Савчука, — частина більшого проєкту присвяченого ювілею Василя Кричевського, мистця та архітектора. 2023 року виповнюється 150 років від дня його народження.


Олександр Савчук каже, що його видавництво хотіло зробити подарунок читачам, та й собі, і презентувати аудиторії щось особливе. “Кричевський — харків’янин. Він тут вивчився й став архітектором, щоправда, без формальної академічної освіти. Він пліч-о-пліч працював зі знаними архітекторами нашого міста. Творчість мистця прикладна і практична – архітектура, дизайн інтер’єрів, книжкова графіка”, — розповідає Олександр.


обкладинка та кілька сторінок нового ілюстрованого альбому "Василь Кричевський. Орнаментні композиції"


Василь Кричевський часто використовував у своїх архітектурних проєктах орнаменти, які згодом стали окремою віхою його творчості. Більшість таких орнаментів збереглася у формі ескізів

Нині багато чого з творчого доробку Кричевського втрачено, тому складно сказати скільки таких орнаментів розробив свого часу митець. Олександр Савчук пояснює, що у Василя Григоровича було 2 періоди, коли він з головою поринув в орнаментику, перший — це 1945 рік під час перебування у Чехії, а другий — 1951 рік, вже на еміграції у Каракасі (Венесуела).


Олександр Савчук у фондах Харківського художнього музею під час підготовки до друку нового видання, березень 2023 року, фото — Олександр Савчук


Після смерті Василя Григоровича, й після відновлення Незалежності України 1991 року, його діти почали передавати ці орнаменти різним українським музеям. Колекція, на жаль, розпорошилася.


Зрозуміло, що навіть найпалкіші поціновувачі творчості Кричевського навряд чи мали б можливість їздити усіма цими музеями та приходити в архіви, аби побачити унікальні графічні твори художника, тому в Олександра Савчука виникла ідея зібрати ці шкіци в єдиному виданні.


палітурка нового ілюстрованого альбому "Василь Кричевський. Орнаментні композиції"


Альбом — двомовний, українською та англійською. Автори вступної статті — Михайло Селівачов та Андрій Пучков, доктори мистецтвознавства. Вкінці книги — текст Євгенії Кричевської “Василь Григорович Кричевський і орнамент”. Видання має розкішну тканинну палітурку та витончений дизайн. Особливо щемливо бачити на звороті суперобкладинки плашку “видано під час війни”.






БОГОМАЗОВ У ФІНЛЯНДІЇ. НАТАЛІЯ ТЕРАМАЕ Видавництво “Родовід”

Це — перша книга Наталії Терамае, журналістки та дослідниці. Авторка з 2014 року живе у Фінляндії.


“2017 року, коли у Києві відбувалася виставка Олександра Богомазова у Національному художньому музеї, я зі здивуванням побачила там малюнки художника зроблені у Фінляндії. Тоді це для мене стало трохи розривом шаблону”, — розповіла на презентації книги у Львові Наталія Терамае. — “Просто, розумієте, Фінляндія — не надто популярне місце, куди б їздили українські митці”. Після цього Наталія задалася метою з’ясувати, як опинився і що робив Богомазов у Фінляндії.


обкладинка книги "Богомазов у Фінляндії" Наталії Терамае


Через художні роботи, листи, родинні спогади, а також власні поїздки та консультації із місцевими істориками та мистецтвознавцями журналістка реконструювала фінську подорож митця. Підготовка видання тривала близько півтора року. Маршрут, який 1911 року Богомазов здолав за півтора місяця, Наталія проїхала за тиждень. Чимало часу авторка витратила на розшифровку “фінських” листів художника.


“Я хочу, щоби ми бачили в полотнах, акварелях і графіці Богомазова не абстрактну "північ", а конкретні місця, з конкретною історією та колоритом", — Наталія Терамае

обкладинка та кілька сторінок книги "Богомазов у Фінляндії" Наталії Терамае


“Я хочу, щоби ми бачили в полотнах, акварелях і графіці мистця не абстрактну "північ", а конкретні місця, з конкретною історією та колоритом. Щоби чули звуки Фінляндії — шум порогів у Іматрі, плюскіт хвиль Сайми, шум сосен у Пункагар’ю та дзвін біля середньовічної фортеці Олавінлінна”, — каже авторка.


У виданні представлено понад 30 кольорових репродукцій робіт Богомазова та чимало архівних світлин.




ВАЛЕРІЙ ШАЛЕНКО. СВІТЛОКОЛЬОРОРУХ

Видавництво “Майстер Книг”

Валерій Шаленко (1947-2020) — митець, який найбільш знаний своїми вітражами. Його твори нині можна побачити, наприклад, в інтер’єрі одного з корпусів Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького та у львівській неоготичній Церкві святих Ольги та Єлизавети. Митець зростав на Полтавщині, але згодом переїхав на навчання до Львова, де й залишився жити та працювати.


Шаленко належить до когорти митців-сімдесятників, до покоління художників-нонконформістів, які залишили яскравий слід в українському мистецтві радянської та пострадянської доби. Понад 50 років він професійно займався вітражним мистецтвом, а поміж тим створював живопис та графіку.


на презентації книги "Валерій Шаленко. Світлокольорорух" у львівському Палаці Мистецтв, листопад 2023



Робота над альбомом розпочалася одразу після смерті художника й тривала 3 роки. На презентації видання дружина пана Валерія розповіла, що багатьох вітражів, світлини яких увійшли до книги, — вже немає.


“Ми ці вітражі фотографували для альбому, а за деякий час після того дізнавалася, що їх вже знищили”, — каже пані Тетяна Шаленко

вітражі Валерія Шаленка: "Діти з книжками" (1975) у Львівській обласній бібліотеці для дітей (фото 1), "Народне мистецтво" (1971) у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького (фото 2), "Гармонія" (1989) у львівській філії Національного банку України (фото 3)


На 400 сторінках видання вміщено повне зібрання кольорових світлин вітражів Шаленка, чимало з них — архівні, та репродукції його ескізів. Тексти для альбому написали Тетяна Казанцева, Оксана Бойко, Тетяна Шаленко, Андрій Кісь, Тарас Пастух, Орест Скоп, Володимир Сачко.



АЛЬБОМ РОБІТ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО Серія "Державні Зібрання України"

Під час війни популярність Марії Примаченко в Україні й світі збільшилася у сотні, тисячі разів. Цього року вийшов друком найбільш вичерпний альбом робіт художниці. У ньому зібрані твори з 16 музеїв України. Над виданням чотири роки працювала команда професіоналів, до якої увійшли Михайло Андреєв, Олексій Данілов та Євген Матвєєв.


альбом робіт Марії Примаченко з серії «Державні зібрання України», фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва


Фотографії творів Примаченко для альбому робив, а також виступив як упорядник, знаний фотограф Михайло Андреєв. “Маю величезну повагу до робіт Марії Оксентіївни. Завжди, коли працював з її роботами, у мене значно підвищувався настрій. Вона була особливою людиною: це відчувається з робіт…”, — розповів пан Андреєв в інтерв’ю нашому виданню.






ВИЩА МИСТЕЦЬКА ШКОЛА ХАРКОВА: ВІД МОДЕРНІЗМУ ДО ТРАНСФОРМАЦІЇ (1921-1962). ЛЮДМИЛА СОКОЛЮК Видавництво Олександра Савчука

Особливістю процесів формування вищого мистецького навчального закладу в Харкові був поперемінний перехід від підготовки мистців образотворчого мистецтва до студіювання фахівців художньо-промислового напряму. Людмила Соколюк зосереджується на періоді від 1921 року, коли було створено перший мистецький “виш” у місті, — Харківський художній технікум (згодом перейменований у Харківський державний художній інститут (ХДХІ)), і до 1962 року, тобто початку реформування цього закладу в Харківський художньо-промисловий інститут.

обкладинка та кілька сторінок нового видання "Вища мистецька школа Харкова: від модернізму до трансформації (1921-1962)"


Проф. Соколюк у книзі розкриває значення внеску мистців-педагогів авангардних уподобань в ХДХІ у модернізацію українського образотворчого мистецтва у 1920-ті – на поч. 1930-х рр. та неймовірні втрати серед педагогічного складу тодішнього мистецького вишу у столичному місті України у період розгулу сталінських репресій у 1933–1937 рр., що знайшли продовження й у другій половині 1940-х рр. до настання «хрущовської відлиги», тобто періоду, яким закінчується дана книга.


розворот нового видання "Вища мистецька школа Харкова: від модернізму до трансформації (1921-1962)"


Видання вийшло зовсім невеликим накладом, усього - 200 примірників. На 248 сторінках книги читачі знайдуть близько трьохсот ілюстрацій — репродукції робіт мистців, фотокопії документів та архівні світлини.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк



Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.







bottom of page