top of page

«ЧАСТИНА ТВОРЧОГО СПАДКУ КРИЧЕВСЬКОГО У ВАС ВДОМА». ВИДАВЕЦЬ ОЛЕКСАНДР САВЧУК ПРО СВІЙ НОВИЙ ПРОЄКТ

2023 року виповнюється 150 років від дня народження Василя Кричевського. Харківське видавництво Олександра Савчука, яке займається спадком Василя Григоровича ще з 2013 року, до ювілею мистця та архітектора презентувало спецпроєкт, який, ми впевнені, не залишить байдужим поціновувачів українського мистецтва.


Про що саме проєкт та як він готувався ми поговорили з його безпосереднім ідейним натхненником Олександром Савчуком.


дерев'яна листівка за ескізом Василя Кричевського (1930 р.), фото — Видавництво Олександра Савчука


Олександр каже, що у ювілейний рік Василя Григоровича Кричевського (1873-1952) його видавництво хотіло зробити подарунок читачам, та й собі, і презентувати аудиторії щось особливе. “Кричевський — харків’янин. Він тут вивчився й став архітектором, щоправда, без формальної академічної освіти. Він пліч-о-пліч працював зі знаними архітекторами нашого міста. Творчість мистця прикладна і практична – архітектура, дизайн інтер’єрів, книжкова графіка, — розповідає Олександр. — І я подумав, що добре було б вигадати щось таке, що дозволить кожному охочому прикрасити свій інтер’єр (помешкання, офіс, громадське приміщення) творчістю Василя Григоровича. Так і виникла ідея першої частини цього ювілейного проєкту”.


"я подумав, що добре було б вигадати щось таке, що дозволить кожному охочому прикрасити свій інтер’єр творчістю Василя Григоровича Кричевського"

видавець Олександр Савчук, фото — Олександр Осіпов



2016 року Видавництво Олександра Савчука видало перший том двотомовика “Василь Григорович Кричевський”, а 2020 року світ побачила друга частина фоліанта. Олександр згадує, що ще під час роботи над цим виданням він звернув увагу на те, що Кричевський часто використовував у своїх архітектурних проєктах орнаменти.


“Василь Григорович був найкращим знавцем народної орнаментики. Він її часто інтерпретував для своїх проєктів у модерному ключі, тобто прямих “цитат” (копій) народних взорів в його роботах взагалі майже немає, — зазначає Савчук. — Кричевський робив авторські орнаменти. Це стало окремою віхою його творчості”

зразок геометричного орнаменту Василя Кричевського 1945 року зі збірки Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького, фото — Олександр Савчук



Деякі з таких орнаментів Василь Кричевський використовував у своїх архітектурних проєктах, але більшість таки збереглася у формі ескізів. Їх він підписував, наприклад, “орнаментальна композиція для текстилю. “Що це достеменно мало бути зараз трохи важко зрозуміти, — каже Олександр. — Вочевидь, йшлося про тканину, з якої можна було б шити одяг, домашній текстиль тощо”.


Нині багато чого з творчого доробку Кричевського втрачено, тому складно сказати скільки таких орнаментів розробив свого часу митець. Олександр Савчук пояснює, що у Василя Григоровича було 2 періоди, коли він з головою поринув в орнаментику, перший — це 1945 рік під час перебування у Чехії, а другий — 1951 рік, вже на еміграції у Каракасі (Венесуела).



Олександр Савчук у фондах Харківського художнього музею під час підготовки до друку нового видання, березень 2023 року, фото — Олександр Савчук

Впродовж цих років Кричевський створив найбільшу кількість своїх орнаментів, близько 150 зразків. Зберігалися усі вони у домі митця у Караксі. Вже після смерті Василя Григоровича, й після відновлення Незалежності України 1991 року, його діти почали передавати ці орнаменти різним українським музеям.


“Колекція, на превеликий жаль, розпорошилися. Ці шкіци опинилися у музейних збірках Лебедина, Сум, Києва, Харкова, Опішні, Полтави та Канева, — розповідає Олександр Савчук. — Але такою була ідея нащадків Кричевського, щоб у музеях усіх міст та містечок, з якими пов’язане життя їхнього батька, була частина його творчого спадку”

Зрозуміло, що навіть найпалкіші поціновувачі творчості Кричевського навряд чи мали б можливість їздити усіма цими музеями та приходити в архіви, аби побачити унікальні графічні твори художника, тому в Олександра Савчука виникла ідея зібрати ці шкіци в єдиному виданні. Музеї позитивно відгукнулися щодо такого задуму та пішли на співпрацю. Розпочалася робота над новим альбомом. Але не будемо забігати наперед, адже книга — це вже третя, завершальна, частина проєкту.


Перша частина ювілейного проєкту присвяченого Василю Кричевському – це орнаментні композиції майстра, надруковані на дереві. “Мені б дуже хотілося, аби в якомога більшій кількості українських домівок були цікаві питомо українські акценти, — розповідає Савчук. — Отже, ми спробували створити орнаментні композиції на основі шкіців Василя Кричевського, або повторити уже створені ним композиції, і ось що з цього вийшло”.


дерев'яна листівка за ескізом Василя Кричевського (1930 р.) в інтер'єрі, фото — Видавництво Олександра Савчука


Ескіз із чотирма вітрильниками, що біжать морськими хвилями, датується 1930 роком і виконаний олівцем на папері. Нині оригінал шкіца зберігається у Музеї української діаспори, що у Києві.


“Мені б дуже хотілося, аби в якомога більшій кількості українських домівок були цікаві питомо українські акценти"

Крім суто геометричних орнаментів у Кричевського є ще рослинно-геометричні, але таких дуже мало. На дерев'яних листівках втілена одна з таких рідкісних орнаментальних композицій, що межує з ескізом натюрморту: ніжно-рожеві тюльпани, закомпоновані на чорному тлі.


дерев'яна листівка за ескізом Василя Кричевського (1951 р.), фото — Видавництво Олександра Савчука


Художник подає не однакову форму пелюсток та різну кількість листочків, але загальний малюнок орнаменту та принцип його «росту» зрозумілий: квіти сплітаються в зустрічному діагональному русі.


Друга частина ювілейного проєкту – інтер’єрні панно на полотні з орнаментами Василя Кричевського. Тип нанесення малюнку – шовкографія. Зараз доступним для замовлення є панно створене за ескізом зі збірки Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному. Воно виконане у двох варіантах: зеленою фарбою на чорному льоні та чорною фарбою на бежевій двонитці.


інтер'єрне панно на полотні за ескізом Василя Кричевського (1945 р.), фото — Видавництво Олександра Савчука


“До кожного такого предмета додається сертифікат із зображенням ескізу та інформацією про орнамент, де обов’язково зазначається, де він зберігається", — пояснює Олександр.


"По суті, у вас вдома частинка творчого спадку Кричевського, тільки не оригінал, а опрацьований його ескіз”

Третя частина проєкту — це, власне, книга, про яку ми згадували на початку розмови. Видавець каже, що альбом буде двомовний, українською та англійською. Буде окремий розділ присвячений орнаментам створеним до 1945 року, яких збереглося дуже мало, близько десяти.


сторінки нового ілюстрованого альбому присвяченого орнаментам Василя Кричевського, який готується до друку у видавництві Олександра Савчука


“В тих орнаментах, які увійдуть до видання, я бачу певну архетипність. Всі вони абсолютно самодостатні, — розповідає Олександр. — Коли читачі на них дивитимуться, то обов’язково відчуватимуть тяглість до народної орнаменталістики, але в елітарній авторській подачі Василя Григоровича Кричевського”.


Панно та дерев’яні листівки за мотивами ескізів Василя Кричевського зараз можна замовити на сайті видавництва Олександра Савчука у розділі “Декоративні вироби”, а на ілюстрований альбом шанувальникам мистця доведеться ще трохи зачекати.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



bottom of page