top of page

ПЛАНИ НА НЕДІЛЮ: ВІДКРИТТЯ САЛОНУ СЕЛЬСЬКИХ ТА ЗАЛУ ЛЬВІВСЬКОГО МОДЕРНІЗМУ

З початком повномасштабного вторгнення Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького (ЛНГМ) убезпечила свою колекцію у сховках, а частину відправила гастролювати країнами Європи. Спорожнілі виставкові зали — вкрай сумне видовище й для музейників, й для відвідувачів. Напевне, розуміючи, що смутку нам зараз усім вистачає, ЛНГМ вирішила потішити шанувальників мистецтва відновленням роботи, хоча й частковим, свого відділу — Палацу Лозинського.


відвідувачі у залі львівського модернізму, Палац Лозинського (відділ ЛНГМ), червень 2023,

фото — Тетяна Буняк


2021 року, після кількарічної реконструкції, у палаці відкрилася нова експозиція мистецтва 19 - 20 століть. Тоді українське мистецтво в європейському контексті та його львівські акценти представили у 18 тематичних залах. Нині, вперше за майже півтора року, ЛНГМ відкриває для нас двері декількох з них.


“Щонеділі у червні можна оглянути зал-салон Сельських, залу львівського модернізму та камерний виставковий проєкт “Роман Сельський: контекст часу””, — розповідає Мар’яна Максимів, старший науковий співробітник ЛНГМ.


щонеділі у червні можна оглянути зал-салон Сельських, зал львівського модернізму та камерний виставковий проєкт “Роман Сельський: контекст часу”

зал-салон Сельських — частина музейної експозиції мистецтва 19 - 20 століть, яку ЛНГМ відкрила для відвідувачів у червні


Свого часу зал-салон Сельських був яскравим завершенням маршруту новоствореною музейною експозицією мистецтва 19 - 20 століть. Нині кількість робіт тут не зменшилася, каже пані Максимів, тобто можна побачити всі ті ж картини, що експонувалися до початку війни. “Щоправда, роботу Маргіти Сельської “Збір винограду” довелося замінити твором “Збір яблук”, — зазначає пані Максимів. — Бо перша рушила на виставку за кордон. Крім цієї деталі салон Сельських залишився незмінним”.


роботу Маргіти Сельської “Збір винограду” довелося замінити твором “Збір яблук”. Крім цієї деталі салон Сельських залишився незмінним з моменту відкриття у 2021 році

Мар'яна Максимів, кураторка та старший науковий співробітник ЛНГМ, розповідає про роботу Маргіт Сельської "Збір яблук"


Сусідній від “салону” простір — зал львівського модернізму. Його експозиція також майже не зазнала змін. Тут представлені ранні роботи Маргіти та Романа Сельських, твори Романа Турина, Вітольда Монастирського, Петра Холодного, Павла Ковжуна, митців, що входили до груп “формістів” та “капістів”.


Виставковий проєкт “Роман Сельський: контекст часу”, експозиція якого сформована у просторі одного залу, є органічним продовженням художнього наративу салону Сельських та залу львівського модернізму.


кураторка Мар'яна Максимів розповідає про проєкт "Роман Сельський: контекст часу",

який триває у Палаці Лозинського



“У цьому залі представлено 13 робіт: 11 творів самого Романа Юліановича та 2 його портрети написані Маргітою Сельською, — розповідає Мар’яна Максимів, яка є кураторкою проєкту. — Формували експозицію з творів, які раніше рідше можна було побачити на виставках. Вони вже досить давно ніде не експонувалися. Тут є кілька робіт перехідного (повоєнного) періоду Сельського, але більшість — це роботи майстра 1970-1980-х років”.


Всього у відкритих нині залах музею можна оглянути близько 30 робіт Романа та Маргіт Сельських. Всі представлені тут твори належать до збірки Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Галерея володіє унікальною колекцією творів подружжя.


фрагмент експозиції проєкту "Роман Сельський: контекст часу",

який триває у Палаці Лозинського


У червні Палац Лозинського (відділ ЛНГМ) прийматиме відвідувачів 11, 18 та 25 червня з 11:00 до 17:00.


Нагадаємо, що виставкові проєкти тривають й в інших відділах ЛНГМ, зокрема у залах Палацу Потоцьких можна оглянути виставку "Вир" київської мисткині Олени Придувалової, а у Підгорецькому замку напередодні відкрили фотовиставку Вєри Бланш "Трибунал" про реалії деокупованих територій.


Раніше ми також писали про те, що Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького презентувала проєкт "Дивовижні воєнні біженці" у Музеї палацу Радзивіллів, що є відділом Національного художнього музею Литви. На виставці експонуються шедеври західноєвропейського живопису XVI-XVIII ст. з музейної збірки. А у Кракові до 23 жовтня триває виставка барокової скульптури українського скульптора Йоанна Ґеорґа Пінзеля. Більшість творів, які там експонуватимуться, — також з колекції ЛНГМ.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк







bottom of page