top of page

ДИВОВИЖНІ ВОЄННІ БІЖЕНЦІ: НОВА ВИСТАВКА СКАРБІВ ЛЬВІВСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГАЛЕРЕЇ МИСТЕЦТВ У ВІЛЬНЮСІ

У Музеї палацу Радзивіллів, що є відділом Національного художнього музею Литви, відкрився виставковий проєкт "Дивовижні воєнні біженці", який представив відвідувачам шедеври західноєвропейського живопису XVI-XVIII ст. з колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького.


вернісаж виставки "Дивовижні воєнні біженці" у Музеї палацу Радзивіллів, Вільнюс, березень 2023. Фото — Музей палацу Радзивіллів

"Український вернісаж у Вільнюсі продовжується. Знову відкриваємо світу скарби Львівської національної галереї! Все буде Україна!" — прокоментував подію директор Львівської національної галереї мистецтв (ЛНГМ) Тарас Возняк. Лише місяць тому ЛНГМ презентувала у Вільнюсі інший виставковий проєкт "Львів вітає Вільнюс", що зараз триває у Національному музеї Литви "Палац Великих князів Литовських". Тоді подію присвятили святкуванню 700-річчя столиці Литовської Республіки та представили глядачам 33 зіркові художні роботи з колекції Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.


Напередодні Різдва (у грудні 2022) Національний художній музей Литви прийняв на зберігання 66 цінних предметів мистецтва зі збірок київських, одеських та львівських музеїв. Експерти кажуть, що вартість цих експонатів перевищує 20 мільйонів доларів, але з точки зору їхнього культурного значення – евакуйовані збірки є безцінними. Серед цих творів були й ті, які зараз представили на виставці у Музеї палацу Радзивіллів.


Попри невелику площу, виставка "Дивовижні воєнні біженці" насичена змістом та сенсами, вона ідеально продовжує наратив постійної експозиції Музею палацу Радзивіллів, де представлено раннє Західноєвропейське мистецтво. Наприклад, "Краєвид з водяним млином" нідерландського живописця Мейндерта Гоббема з колекції львівського музею склав чудову компанію іншому пейзажу Гоббема, "Старий млин", який є частиною постійної експозиції палацового музею Радзивіллів.



вернісаж виставки "Дивовижні воєнні біженці" у Музеї палацу Радзивіллів, Вільнюс, березень 2023. Фото — Музей палацу Радзивіллів

На виставці відвідувачі зможуть побачити, наприклад, "Мах на балконі" Франсіско Гойя, "Місячну ніч" Клода-Жозефа Верне, "Дівчину з трояндами" Франсуа Лемуана, зіркове полотно "Платіж" французького митця Жоржа де Латура та інші шедеври західноєвропейського живопису XVI-XVIII ст. з колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького. Для робіт спорудили окремий експозиційний майданчик, аби глядачі мали змогу роздивитися усі найдрібніші деталі експонатів.


«Платіж» Жоржа де Латура (1593‒1652), колекція Львівської національної галереї мистецтв

імені Б.Г. Возницького


Виставка "Дивовижні воєнні біженці" у Музеї палацу Радзивіллів, що є відділом Національного художнього музею Литви, триватиме до 4 грудня 2023 року. Раніше ми писали про те, що українські музеї, зокрема Львівський історичний музей та Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Возницького, долучилися до іншої виставки у музеї "Палац Великих князів Литовських". Проєкт "Безтурботний вік. Дитинство у Великому князівстві Литовському" розповідав про різні аспекти дитинства в історичний період XIV -XVIII ст.. На виставці було представлено близько 300 експонатів з музеїв, архівів та бібліотек Литви, Польщі, Австрії, Швеції, Угорщини та України. Львівський історичний музей надав для цього проєкту рідкісні зразки дитячої зброї та амуніції, а Львівська національна галерея мистецтв — дитячі портрети.


На початку 2022 року у цьому ж музеї відбулася виставка "Містика барокової скульптури: Йоанн Ґеорґ Пінзель та інші майстри Львова XVIII ст." з колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького. також читайте: МАДРИД, НЬЮ-ЙОРК, КРАКІВ: 7 ВИСТАВОК УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ ЗАКОРДОНОМ Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Ія Степанюк Фото: Музей палацу Радзивіллів/Radvila Palace Museum of Art




bottom of page