top of page

ВХІД НА ДЕОКУПОВАНІ ТЕРИТОРІЇ ЧЕРЕЗ ПАЛАЦ: ФОТОВИСТАВКА ВЄРИ БЛАНШ У ПІДГІРЦЯХ

Киянка Вєра Бланш, фешн- та артфотографка, що знімала для Vogue, Dazed and Confused, Fucking Young, Harper's Bazaar та L`Officiel, впродовж 2022 року документувала війну. "Трибунал" виставка її фоторобіт, які знімалися на деокупованих територіях. Проєкт днями представили в експозиційних залах першого поверху Підгорецького замку, який є підрозділом Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького


фрагмент експозиції фотовиставки "Трибунал" Вєри Бланш фото — Тетяна Буняк


Вєра навчалася у лондонському коледжі Central Saint Martins та обожнювала знімати моду та портрети людей. З початком повномасштабного вторгнення вона отримала акредитацію від Збройних Сил України й вирушила на фронт документувати війну.


Важко уявити більш органічну локацію для експонування "Трибуналу", ніж зали Підгорецького замку, який двічі переживав навалу російських військ (під час обох світових воєн) та витримав десятиліття радянського "хазяйнування". 1949 року тут влаштували туберкульозний санаторій, який діяв до початку 1990-х років. Велика пожежа 1956 року донищила залишки автентичних інтер'єрів. Стан залів, які нині стали експозиційними, є промовистим відображенням усіх цих історичних перипетій.


фрагменти експозиції фотовиставки "Трибунал" Вєри Бланш


Одним з перших воєнних міст, які знімала Вєра Бланш, був, як не дивно, Київ. Фотографка каже, що місто дуже змінилося з початку березня, коли вона виїжджала звідти. "Київ став як фортеця. Блокпости на кожному кроці. Це було вже не те місто, з якого я поїхала. Це місто було готове до бою", каже Вєра. "На в'їзді до Києва я бачила згорілі машини вздовж Житомирської траси, зруйновані будинки на Нивках. Так я вперше побачила війну".


Київ став як фортеця. Блокпости на кожному кроці. Це було вже не те місто, з якого я поїхала. Це місто було готове до бою

фрагменти експозиції фотовиставки "Трибунал" Вєри Бланш


Потім фотографка поїхала на Київщину. Почала знімати ще коли російські війська стояли на Житомирській трасі, за кілька днів до деокупації. Вєра розповідає, що тоді потрапила під обстріл градами. Після того, як ЗСУ витіснило росіян з Київщини, вона зайшла на деокуповані території з криміналістами, які документували та забирали тіла закатованих українців.


Було дуже холодно, всередині було холодно. Усвідомити, що люди здатні на такі звірства нереально

"Ми були свідками цього, фільмували це страхіття. Відчуття були складні, і ще було дуже холодно, всередині було холодно. Усвідомити, що люди здатні на такі звірства було нереально. Там були не просто вбиті люди, вони були закатовані: не мали кінцівок, у них були виколоті очі, вони були порізані, спалені...", згадує Вєра Бланш.


фрагменти експозиції фотовиставки "Трибунал" Вєри Бланш


Фотографка розповідає, що, коли їхала Бородянкою, їй здавалося, що довкола — якась сценографія воєнного фільму, а не реальне місто. Доводилося фотографувати зруйновані будинки, знаючи, що під завалами ще залишаються люди, які чекають на порятунок."Відчуття цього болю — я не знаю, як його викорчувати із себе", — зізнається Вєра.


Відчуття цього болю — я не знаю, як його викорчувати із себе

фрагменти експозиції фотовиставки "Трибунал" Вєри Бланш

У день відкриття "Трибуналу" на екскурсію до Підгорецького замку приїхала невелика група туристів. В одному з виставкових залів чоловік сказав: "приїхали сюди з-під Києва, щоб трохи "переключитися", зайшли у бароковий палац і знову потрапили у нашу реальність... від війни не втечеш".


У червні музей-заповідник "Підгорецький замок" приймає відвідувачів щовихідних з 11:00 до 18:00 (каса працює до 17:30).


Нагадаємо, що у залах Палацу Потоцьких (який також є відділом Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького) триває виставка "Вир" київської мисткині Олени Придувалової.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк





bottom of page