top of page

У ЛУВРІ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ІКОН З КОЛЕКЦІЇ МУЗЕЮ БОГДАНА І ВАРВАРИ ХАНЕНКІВ

Вчора у паризькому Луврі відбулося відкриття виставки "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків". На ній представлено п'ять унікальних ікон 6 - 7 століття, які надійшли до Музею Ханенків 1941 року, а також мікромозаїчну ікону Святого Миколая кінця 13 століття, яку подружжя Ханенків придбало в одній зі своїх мандрівок.


фрагмент експозиції виставки "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків" у Луврі, фото — МКІП


"Протягом останнього року музей Ханенків проявив неймовірну стійкість і став місцем солідаризації, уваги та взаємоповаги різних спільнот. Саме ці принципи зробили можливим сьогоднішню співпрацю з Лувром", — зазначила на церемонії відкриття виставки в.о. Музею Ханенків Юлія Ваганова. — "Проєкт базується на спільному дослідницькому і науковому інтересі двох інституцій, підтримці та професійній експертизі. Презентовані твори є частиною української спадщини і пам’ятками візантійського мистецтва світового значення. Ми дякуємо колегам за цехову підтримку і що спільно можемо бути бронею в складні часи."


презентовані твори є частиною української спадщини і пам’ятками візантійського мистецтва світового значення

ікона “Святі Сергій і Вакх”, яка представлена на виставці "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків" у Луврі, фото — Louvre Paris


З грудня 2022 року представники Лувру працювали разом зі своїми колегами з музею Ханенків над тим, аби безпечно евакуювати найцінніші твори з українського музею до Франції.


Операція, яку у Луврі вже назвали безпрецедентною щодо характеру і масштабу, проводилася у повній секретності. До Парижа доставили 16 шедеврів сакрального мистецтва з колекції Музею Ханенків. На виставці "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків" можна буде побачити п'ять з них: “Святі Сергій і Вакх”, “Святий Іоанн Хреститель”, “Богородиця з Дитям”, “Святі Платон і Гликерія” та ікона з мікромозаїки з зображенням Святого Миколая. Після експонування ікони будуть досліджуватися у лабораторіях Національного центру досліджень та реставрації музеїв Франції.


ікони, що будуть представлені на виставці "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків" у Луврі,

фото — Музей Ханенків


Наразі Лувр проводить масштабне дослідження візантійської світової спадщини. На 2027 рік заплановано відкриття відділу мистецтв Візантії та християнства на Сході. Команда підкреслює свій вектор на майбутню тісну співпрацю з Україною, фундаментальні дослідження і свідому позицію відносно актуальних подій. Тому саме виставка ікон з колекції Музею Ханенків є першою міжнародною співпрацею для цього відділу Лувру.


Нагадаємо, що зараз у талліннському Художньому музеї KUMU триває проєкт "Футуромарення: Україна і авангард" експозиція якого складається з понад 100 оригінальних робіт, що їх надали українські музейні інституції. Мета проєкту — допомогти відвідувачам зрозуміти феномен авангарду в Україні не лише в історичному, а й у сучасному контексті.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Ія Степанюк Фото: Музей Ханенків, МКІП








bottom of page