top of page

ВИСТАВКА СКУЛЬПТУР ПІНЗЕЛЯ ВІДКРИЄТЬСЯ У КРАКІВСЬКОМУ ЗАМКУ НА ВАВЕЛІ

У музеї "Краківський королівський замок на Вавелі" у п'ятницю, 31 березня, відкриється виставка "Експресія: львівська скульптура рококо". Більшість творів, які експонуватимуться в межах проєкту, — роботи Йоанна Ґеорґа Пінзеля з колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького.

фрагмент скульптури Йоанна Ґеорґа Пінзеля, фото - Andrzej Betlej

Авраам, Самсон, Діва Марія, Святий Йоанн, Ісус Христос, ангели — перед відвідувачами нового виставкового проєкту розгорнеться драматичне дійство скульптурної пластики з серії емоційних біблійних сцен, автором яких є Йоанн Ґеорґ Пінзель. Представлені поліхромні та позолочені скульптури походять із костелу Всіх Святих у селищі Годовиця, розташованого неподалік Львова. У 1946 році радянська влада примусово виселила польську громаду з території села, а 1961 року костел повністю закрили. Тоді Львівська картинна галерея (колишня офіційна назва Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького) перевезла та прийняла на зберігання більшість скульптурних композицій Йоанна Ґеорґа Пінзеля. Це відбулося завдяки тодішньому її директору Борису Возницькому. 1974 року у храмі трапилась пожежа: вогонь знищив дах, розписані стіни та склепіння. Починаючи з 1990-х рр. врятовані з годовицького храму скульптури експонувалися у Музеї Йоанна Ґеорґа Пінзеля, що є відділом Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького (музей розташований у приміщенні Костелу Кларисок у Львові).


Роботи Пінзеля з костелу у Годовиці колись експонувалися у Луврі та Зимовому палаці у Відні, а до Кракова вони приїхали з "Палацу Великих князів Литовських" у Вільнюсі, де були представлені на виставці "Містика барокової скульптури: Йоанн Ґеорґ Пінзель та інші майстри Львова XVIII ст.", про яку ми писали в окремому матеріалі. Крім скульптур з колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького, "Експресія: львівська скульптура рококо" представить також роботи Пінзеля, які зберігалися у Вроцлаві, та твори з колекції музею "Краківський королівський замок на Вавелі". Виставка триватиме до 22 жовтня 2023 року. Раніше ми також писали про те, що Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького презентувала проєкт "Дивовижні воєнні біженці" у Музеї палацу Радзивіллів, що є відділом Національного художнього музею Литви. На виставці експонуються шедеври західноєвропейського живопису XVI-XVIII ст. з музейної збірки.




Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Ія Степанюк Фото: Andrzej Betlej (Краківський королівський замок на Вавелі/Zamek Królewski na Wawelu)

bottom of page