top of page

"Фонтан виснаження" Павла Макова вперше експонується у Харкові

Через тридцять років після створення, діючий “Фонтан виснаження” Павла Макова вперше експонують у Харкові. Мистецький проєкт, який з’явився з малюнків на папері, з контексту Харкова 1990-х, з уважних прогулянок містом і спроб митця зафіксувати стан міської ментальності того часу, має довгу й цікаву історію. 2022 року, через 2 місяці після повномасштабного вторгнення Росії на територію України, перший завершений варіант "Фонтану" показали у Павільйоні України на 59-й Венеційській бієнале.


фрагмент експозиції виставки "Фонтан виснаження 1994—2024" в ЄрмиловЦентрі фото — Вікторія Якименко / ЄрмиловЦентр


З 1994 року по сьогодні "Фонтан" мав багато версій — від малюнків, офортів, книжок і незакінчених моделей до першого завершеного варіанту з підведеною всередину інсталяції водою у Павільйоні України на 59-й Венеційській бієнале (2022). Проєкт кураторського колективу Лізавети Герман, Марії Ланько та Бориса Філоненка отримав назву “Фонтан виснаження. Висока вода”.


У Венеції "Фонтан" став образом виснаження на екологічному, політичному та культурному рівнях і відповідав на ритми води у каналах і лагуні Венеції, міста, яке, кажуть, йде під воду та оприявнює перебіг нового кліматичного режиму. Водночас війна повернула цю роботу в локальний вимір, до зв’язку з Харковом, виснаженим щоденними обстрілами російських ракет.


Павло Маков і його “Фонтан виснаження. Висока вода” у Павільйоні України на 59-й Венеційській бієнале фото — Саша Маслов / Український павільйон на Венеційській бієнале


фрагмент роботи “Фонтан виснаження. Висока вода” Павла Макова у Павільйоні України на 59-й Венеційській бієнале фото — Саша Маслов / Український павільйон на Венеційській бієнале 


На харківській виставці "Фонтан виснаження 1994—2024", що зараз експонується у ЄрмиловЦентрі, венеційський проєкт з історією Фонтану тримається в центрі експозиційного простору, а навколо нього розвивається історія іншого проєкту Павла Макова, що має назву "Абракадабра".


"Абракадабра" — це серія-в-розвитку, робота над якою почалася 2019 року й триває досі. Вона об'єднує артоб'єкти, створені митцем ще до повномасштабного вторгнення (серед яких й диптих двох роз — Харківської рози й рози-вибуху) та роботи 2022–2024 років.


відкриття виставки "Фонтан виснаження 1994—2024" в ЄрмиловЦентрі фото — Вікторія Якименко / ЄрмиловЦентр


відкриття виставки "Фонтан виснаження 1994—2024" в ЄрмиловЦентрі фото — Вікторія Якименко / ЄрмиловЦентр


відкриття виставки "Фонтан виснаження 1994—2024" в ЄрмиловЦентрі фото — Вікторія Якименко / ЄрмиловЦентр


відкриття виставки "Фонтан виснаження 1994—2024" в ЄрмиловЦентрі фото — Вікторія Якименко / ЄрмиловЦентр


Для цієї виставки у ЄрмиловЦентрі роботи надали Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, колекціонер Павло Мартинов та сам митець.


Проєкт триватиме до 29 червня.


Раніше ми також писали про те, що Україна представила національний павільйон “From South to North” на Мальтійській бієнале — новій міжнародній виставці сучасного мистецтва у Європі. Там відвідувачі мають змогу побачити проєкт Алевтини Кахідзе, в якому мисткиня фокусується на темах деколонізації та пропрацювання імперського минулого.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest





Матеріал: Надія Батюк





Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page