top of page

УКРАЇНСЬКИЙ ФУТУРИЗМ В ЕСТОНСЬКОМУ ТАЛЛІННІ

8 квітня у столиці Естонії відкриється виставка "Футуромарення: Україна і авангард". Назва може здатися читачам знайомою, адже однойменний проєкт відбувався 2021 року у київському Мистецькому Арсеналі. До Таллінна українські організатори привезли нову версію "Футуромарення", яку у своїх експозиційних залах прийматиме Художній музей KUMU.


у Художньому музеї KUMU тривають монтажні роботи виставки "Футуромарення: Україна і авангард", фото - KUMU

Експозиція складатиметься з понад 100 оригінальних робіт — картин і малюнків, зразків графічного оформлення книжок й плакатів, театральних костюмів і декорацій, а також історичних фотографій та відеоматеріалів. Крім того, в експозиції виставки будуть представлені сучасні реконструкції, виконані в техніці вишивки, 3D-моделі, а також дві мультимедійні інсталяції, які допоможуть відвідувачам зрозуміти феномен авангарду в Україні не лише в історичному, а й у сучасному контексті. Зараз у Художньому музеї KUMU тривають монтажні роботи виставки. Свої твори для естонської версії "Футуромарення" надали багато українських культурних інституцій, зокрема Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Національний художній музей України, Дніпровський художній музей, Харківський літературний музей, Національний центр Олександра Довженка, Львівський музей історії релігії. Київський Мистецький арсенал став співорганізатором події.


експозиція складатиметься з понад 100 робіт українських митців-авангардистів, в музеї KUMU тривають монтажні роботи виставки "Футуромарення: Україна і авангард", фото - KUMU



Куратори зізнаються, що у них виникали сумніви чи вдасться реалізувати проєкт, адже представлені роботи належать до колекцій, які перебувають в умовах постійної військової агресії з боку Росії. "Попри це, ми всі разом із командою KUMU пишаємося нашою співпрацею: доброзичливість та згуртованість, бажання описувати та ділитися дозволило створити “Футуромарення” та разом повірити у майбутнє", — зазначили куратори виставки.


Інколи виникали сумніви чи вдасться реалізувати проєкт, адже представлені роботи належать до колекцій, які перебувають в умовах постійної військової агресії з боку Росії. Попри це доброзичливість та згуртованість дозволили нам разом з командою KUMU створити “Футуромарення” та разом повірити у майбутнє

в музеї KUMU тривають монтажні роботи виставки "Футуромарення: Україна і авангард", фото - KUMU

"Виставка в Мистецькому арсеналі завершилася напередодні повномасштабного російського вторгнення в Україну, яке докорінно змінило світовий контекст. Тому в нинішньому проєкті для KUMU дещо інший фокус із особливим наголосом на самодостатності української версії футуризму", — коментує співкураторка виставки Ольга Мельник. Пані Мельник пояснює, що футуристи 1920-х наголошували на своїй українській ідентичності. Після століть російського домінування питання національної культурної окремішності вони сприймали особливо гостро.


"Наш проєкт для Естонії не лише про мистецтво. "Футуромарення" — про Україну, її спадщину та ідентичність. Це розповідь про себе від першої особи. Водночас ми розповідаємо історію, яка ще не стала минулим. Як і сто років тому, ми знову боронимо свою землю від імперських зазіхань, і водночас маримо про краще майбутнє", — зазначає співкураторка. До кураторської групи проєкту, крім Ольги Мельник, увійшли також Ігор Оксаметний та Вікторія Величко.


Цей проєкт — не лише про українське мистецтво 1920-х років. "Футуромарення" — про Україну, її спадщину та ідентичність. Як і сто років тому, ми знову боронимо свою землю від імперських зазіхань, і водночас маримо про краще майбутнє

в музеї KUMU тривають монтажні роботи виставки "Футуромарення: Україна і авангард", фото - KUMU



Проєкт "Футуромарення: Україна і авангард" триватиме у талліннському Художньому музеї KUMU до 10 вересня 2023 року. А 8 квітня, у день відкриття проєкту, відбудеться серія кураторських екскурсій виставкою українською (15:00), англійською (14:00) та естонською (16:00) мовами. Раніше ми також писали, що у мадридському музеї Тіссен-Борнеміса до 30 квітня триває виставковий проєкт «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х», який арткритики вже встигли охрестити першим комплексним дослідженням українського художнього модернізму закордоном.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Ія Степанюк Фото: KUMU





bottom of page