top of page

МАДРИД, НЬЮ-ЙОРК, КРАКІВ: 7 ВИСТАВОК УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ ЗАКОРДОНОМ

На мистецькому фронті — не без змін, перефразовуючи класика. Фронт цей активно рухається, знайомлячи дедалі ширшу міжнародну аудиторію з українським мистецтвом та митцями, демонструє, як вони переживають війну, і як війна робить глибокий відбиток у мистецтві. Розповідаємо про сім абсолютно різних проєктів українських мисткинь та митців, які зараз відбуваються закордоном.


монтаж експозиції «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» у Національному музеї Тіссен -Борнеміса, Мадрид, листопад 2022. Фото — Музей Тіссен -Борнеміса



В ЕПІЦЕНТРІ БУРІ: УКРАЇНСЬКИЙ МОДЕРНІЗМ, 1900-1930 НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ТІССЕН-БОРНЕМІСА МАДРИД, ІСПАНІЯ

Організатори проєкту кажуть, що він став першим комплексним дослідженням українського художнього модернізму закордоном. «Підготовка до цієї виставки проходила у дуже важких умовах і потребувала надзвичайних зусиль музейних колективів. Багато робочого часу проходило у той момент, коли у місті не курсує транспорт, немає світла, коли все припиняє роботу під час повітряних тривог. Тому планування робочих процесів було надзвичайно важке. Іноді працівникам музею доводилося ночувати на роботі», — розповіла Олена Кашуба-Вольвач, кураторка проєкту «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» під час пресконференції з нагоди відкриття виставки.


фрагмент експозиції вистаки «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» у Національному музеї Тіссен -Борнеміса, Мадрид, листопад 2022. Фото — Музей Тіссен -Борнеміса

Дотримуючись хронологічної концепції, виставка презентує роботи знаних майстрів українського модернізму — Олександра Богомазова, Василя Єрмилова, Віктора Пальмова, Анатоля Петрицького та інших. Організатори розповідають, що поліфонію стилів та ідентичностей проєкту, якнайкраще підтримують роботи у стилі неовізантизму учнів Михайла Бойчука та експериментальні твори учасників артформації «Культур Ліга». Також експонуватимуться роботи Казимира Малевича та Еля (Лазаря) Лисицького, визнаних представників міжнародного авангарду, які працювали в Україні та зробили вагомий внесок у розвиток українського модерного мистецтва. Детальніше про виставковий проєкт «В епіцентрі бурі: український модернізм, 1900-1930», який триватиме у Мадриді до 30 квітня, читайте в нашому окремому матеріалі.



УКРАЇНСЬКІ СОНЯШНИКИ МУЗЕЙ СУЧАСНОГО ТА НОВІТНЬОГО МИСТЕЦТВА ТРЕНТО ТА РОВЕРЕТО (MART) ТРЕНТО, ІТАЛІЯ У приміщенні Палаццо делла Альбере в Тренто триває проєкт «Українські соняшники», на якому представлено 60 картин Марії Примаченко з колекції Національного музею імені Тараса Шевченка в Києві. Виставка триватиме до 4 червня.


НАРОДЖЕНІ В УКРАЇНІ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ БАЗЕЛЯ ШВЕЙЦАРІЯ


Виставка українського живопису 19-20 ст. представляє твори з фондової збірки Національного музею «Київська картинна галерея». Український музей відправив до Швейцарії на зберігання 49 предметів зі своєї колекції. Завдяки міжнародній співпраці ці предмети будуть експонуватися на виставках, популяризуючи та розповідаючи про українське мистецтво, а не просто перебувати у фондосховищах музеїв-партнерів.


фрагмент експозиції виставки «Народжені в Україні». Фото — Художній музей Базеля


Проєкт «Народжені в Україні» представив роботи Архипа Куїнджі, Давида Бурлюка, Зінаїди Серебрякової, Дмитра Левченка та інших художників 19-20 ст. народжених на території сучасної України. Виставка триватиме до 30 квітня.




НИКИФОР ДРОВНЯК. РЕТРОСПЕКТИВА УКРАЇНСЬКИЙ МУЗЕЙ НЬЮ-ЙОРК, США


В Українському Музеї у Нью-Йорку триває великий виставковий проєкт присвячений лемківському митцю Никифору Дровняку


Никифор — один з найвідоміших у світі "наївних" художників, одна з найбільш незвичайних постатей європейського мистецтва ХХ ст. Як художника світ відкрив Никифора 1932 року, коли у французькій галереї Леона Марселя експонувалося двісті його малюнків. А згодом — персональні виставки у Парижі, Нью-Йорку та Лондоні, що принесли йому світове визнання.


роботи Никифора Дровняка 1930-40-х рр.


Він творив свій "наївний" світ під відчутним впливом українського народного мистецтва та ікони. Його доробок налічує понад 40 тисяч творів. У колекції Українського Музею у Нью-Йорку зберігається 146 робіт Никифора.




ЖАННА КАДИРОВА. DAILY BREAD. ПЕРША РЕТРОСПЕКТИВА KUNSTVERIEN HANNOVER

ГАННОВЕР, НІМЕЧЧИНА У німецькому Ганновері триває велика ретроспективна виставка Жанни Кадирової Daily Bread («Хліб насущний»).


фрагмент експозиції виставки Daily Bread. Фото - Kunstverein Hannover

У лютому 2022 року митці Жанна Кадирова й Денис Рубан два тижні ховалися у підвалі свого будинку від ракетних ударів, після чого вирішили евакуюватися на захід країни. Там у художників народився проєкт «Паляниця» – серія об'єктів з обточеного гірською річкою каміння, що увійшов до ретроспективи Daily Bread. Загалом виставка містить і старі, і нові роботи митців, які були створені виключно в Україні.


Виставка в Ганновері триватиме до 9 квітня.



МУЗИ НЕ МОВЧАТЬ УКРАЇНСЬКИЙ ДІМ КОПЕНГАГЕН, ДАНІЯ


Вкінці лютого у Копенгагені відкрилася нова культурна інституція — Український Дім у Данії. Свою діяльність культурний центр розпочав виставковим проєктом «Музи не мовчать» про українське мистецтво воєнного часу. Назва проєкту натхненна відомим висловом: «Коли лунають гармати, музи мовчать», виставка демонструє, що українська культура доводить протилежне.


фрагмент експозиції виставки «Музи не мовчать». Фото - Ukraine House in Denmark

Проєкт об'єднав роботи понад півсотні художників з усієї України. Усі вони були створені під час війни. Влітку 2022 виставка «Музи не мовчать» демонструвалася у Львові, тепер проєкт може побачити широка європейська аудиторія. Виставка в Українському Домі в Данії триватиме до 21 травня.




АРХЕТИП СВОБОДИ. ІВАН МАРЧУК НОВОХУТСЬКИЙ ЦЕНТР КУЛЬТУРИ КРАКІВ, ПОЛЬЩА Вкінці лютого у Кракові відбувся вернісаж виставки Івана Марчука «Архетип Свободи». В експозиції представлено 77 живописних творів з 15 циклів, що відображають різні етапи творчості художника. Виставка триватиме у Новохуцькому центрі культури до 19 березня.


вернісаж виставки Івана Марчука у краківському Новохутському Центрі Культури, лютий 2023

фото — Новохутський Центр Культури







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest






bottom of page