top of page

ЗНИЩЕНО АРХІВИ, МУЗЕЙ ХУДОЖНЬОЇ ПАМ'ЯТІ, МИСТЕЦЬКІ ТВОРИ СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ АКАДЕМІЇ ІМЕНІ МИХАЙЛА БОЙЧУКА. НЕВТІШНІ НАСЛІДКИ ВЧОРАШНЬОГО РАКЕТНОГО УДАРУ ПО КИЄВУ

Вчорашній ранковий ракетний удар по столиці зруйнував частину будівлі Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука. Внаслідок удару постраждала співробітниця навчального закладу, під завалами опинилося багато мистецьких робіт викладачів та студентів академії, деякі з них — безповоротно знищено.


зруйновані приміщення Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука

зруйновані приміщення Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука внаслідок ракетної атаки по Києву 25 березня фото — МКІП


Зараз відомо про двох постраждалих, серед яких завідувачка лабораторії кафедри монументального і станкового живопису Академії, її госпіталізували до найближчої лікарні. Вщент зруйновано спортивну залу, конгрес-хол та виставковий центр Академії. Пошкоджено декілька аудиторій та приміщення кафедр. Про це повідомив Ростислав Карандєєв, в. о. міністра культури та інформаційної політики України.


"Сигнал повітряної тривоги був увімкнений за декілька секунд до перших вибухів, тому студенти та викладачі не встигли оперативно спуститися до укриття. На щастя, уламки потрапили у сусідні приміщення, де не було людей", зазначив Ростислав Карандєєв.


зруйновані приміщення Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука внаслідок ракетної атаки по Києву 25 березня фото — МКІП


Вранці 25 березня Росія завдала удару по Києву двома своїми найновішими балістичними ракетами, повідомили у профільному виданні Defense Express. Уламки збитих ракет впали одразу у кількох районах Києва, зокрема й у Печерському, де розташована Академія.


Художні майстерні Академії розташовані вглибині споруди, а влучання відбулося у частину, де знаходяться приміщення для масових подій. На щастя, у понеділок вранці ніяких івентів там заплановано не було, ймовірно, саме тому вдалося уникнути людських жертв.


В МКІП повідомили, що розбір завалів на території Академії триватиме ще деякий час, тому важко зараз говорити про обсяг пошкоджень та завданих збитків.


зруйновані приміщення Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука

зруйновані приміщення Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука внаслідок ракетної атаки по Києву 25 березня фото — МКІП


Хоча формальна дата заснування Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука - 1999 рік, історія цього навчального закладу бере свій початок у 1938 році. До заснування та розвитку Академії причетні видатні діячі української культури та мистецтва, зокрема Марфа Тимченко, Марія Примаченко, Сергій Колос, Микола Рокицький, Іван Гончар, Тетяна Пата та багато інших.


"Знищено архіви дипломних робіт та архіви кафедри живопису. Зруйновано Музей культурної спадщини Михайла Бойчука, в якому зберігалися інформаційні стенди про школу бойчуківців",  повідомила вчора надвечір Олена Осадча, ректорка Академії імені Бойчука.

У конгрес-холі Академії якраз тривала виставка "Українська жінка в полум’ї війни", на якій були представлені творчі роботи викладачів і студентів. Проєкт був присвячений черговій річниці повномасштабного вторгнення. "На жаль, всі твори (з виставки - ред.) знищено", повідомила пані Осадча.


роботи Каті Лісової з серії "Сила пам'яті"



роботи Каті Лісової з серії "Сила пам'яті"

роботи Каті Лісової з серії "Сила пам'яті" в експозиції виставки "Українська жінка в полум’ї війни", що тривала в Академії імені Бойчука фото — Катя Лісова 


"Дуже символічно, що перша робота з моєї серії "Сила пам'яті", яка була на виставці в конгрес-холі Академії, з'явилася у березні 2022 року, на початку широкомасштабного вторгнення", — розповідає Катя Лісова, мисткиня та викладач Академії імені Михайла Бойчука. — Спочатку це був цифровий колаж, який я згодом почала вишивати. Роботи цієї серії — це текстиль з вишивкою. Вони, на жаль, зараз десь під завалами, втрачені".

Мистецтво, як відомо, завжди гостро й оперативно реагує на драматичні історичні події. Вже за кілька годин після того, як стало відомо про руйнування будівлі Академії імені Михайла Бойчука, митець Михайло Скоп (#NEIVANMADE) опублікував гостру артреакцію на цю подію.


Great Russian Cuture, #NEIVANMADE (цифрова ксилографія), 2024

Great Russian Cuture, #NEIVANMADE (цифрова ксилографія), 2024



"Great Russian Culture я зробив під враженням від зруйнованої Академії. Ця подія відображає те, як впродовж поколінь українська культура знищується та обкрадається", — розповів у коментарі нашому виданню Михайло Скоп.

Він пояснює, що головний герой його роботи — Митець, наприклад, Михайло Бойчук чи Алла Горська, чи Федір Кричевський, чи Олександр Мурашко, Ярослава Музика або Стефанія Шабатура. "Один із сотень відомих і тисяч забутих. Тих, які були розстріляні та закатовані, тих, які страждали у засланні і яким просто заборонили творити. Тобто — існувати", — каже Михайло.


Але у роботі криється й інший зміст. "Прометей знову оживає і знову сміється, — пояснює художник. — І намальована яблуня, яка стала символом усіх Бойчукістів, знову й знову розквітає, і плід приносить щедро. Живому началу тут протиставляються бездушні іржаві ракети, сталеві монстри, що з лютою ненавистю випалюють все живе — це те, що ховається під слоганами про велич російської культури, яка є лише збіркою вкраденого, понівеченого і перефарбованого. Та попри лицемірність катів, руйнацію і немислимі жахіття я знаю, що світло буде сяяти й темрява його не огорне".


Згідно з інформацією оприлюдненою Міністерством культури та інформаційної політики України, станом на 25 лютого 2024 року пошкоджень чи руйнувань через російську агресію зазнали 1946 об'єктів культурної інфраструктури, це без урахування окремих пам'яток культурної спадщини. Найбільших втрат та збитків зазнали об'єкти в Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях. Точну фіксацію усіх злочинів росіян проти української культурної спадщини та її порятунок унеможливлює те, що частини деяких областей перебувають під окупацією.




ОНОВЛЕНО: вранці 26 березня стало відомо, що 2 роботи Каті Лісової з серії "Сила пам'яті" дістали з-під завалів. "Дивом вціліли. Дяка працівникам з ДСНС",  написала мисткиня.


врятовані з-під завалів Академії імені Бойчука роботи Каті Лісової з серії "Сила пам'яті" фото — Катя Лісова 







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.


bottom of page