top of page

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАВІЛЬЙОН УКРАЇНИ НА ПЕРШІЙ МАЛЬТІЙСЬКІЙ БІЄНАЛЕ

14 березня  Україна представить національний павільйон «From South to North» на Мальтійській бієнале — новій міжнародній виставці сучасного мистецтва у Європі. Про це повідомила голова пресофісу Українського павільйону Катерина Іголкіна.


Алевтина Кахідзе фото — Олександр Попенко

Алевтина Кахідзе фото — Олександр Попенко


У Національному павільйоні України гостям бієнале представлять проєкт Алевтини Кахідзе, в якому мисткиня фокусується на темах деколонізації та пропрацювання імперського минулого. Обидва ці аспекти — актуальні як для України, так і для Мальти.


У своєму проєкті Алевтина Кахідзе спрямовує погляд з Мальти у бік України, з Півдня на Північ: у такій оптиці портове місто Одеса бачиться не як південь російської імперії, а як північ Середземноморського регіону.


Проєкт «From South to North» об’єднає відеоарт Кахідзе, знятий в Одесі на початку 2024 року у співпраці з художником Романом Хімеєм, та інсталяції, створені спеціально для простору павільйону.


У дзеркалі власної родинної історії мисткиня аналізує, як імперія руйнує життя різних поколінь та як цей, подекуди невидимий вплив, оприявнюється з часом. Кахідзе накладає історію власної сім’ї на події XX століття в Україні та Європі, прокладаючи зв’язок із XXI століттям: сюжетну лінію продовжує розповідь про особистий досвід мисткині в період повномасштабного вторгнення Росії в Україну.



«From South to North» Алевтина Кахідзе

афіша проєкту «From South to North» Алевтини Кахідзе для Мальтійської бієнале фото надане платформою Минуле / Майбутнє / Мистецтво


«Український павільйон на Мальтійській бієнале стає актом культурної дипломатії, особливо важливим в часи повномасштабної агресії росії проти України. Коли під загрозою опиняється існування країни та право на власну ідентичність, підтримка культури стає наступним завданням після підтримки фронту. Репрезентуючи Україну на нових міжнародних майданчиках, ми фіксуємо українську присутність у глобальному мистецькому та політичному контексті», — кажуть кураторки павільйону Катерина Семенюк і Оксана Довгополова.

Перша Мальтійська бієнале триватиме з 13 березня по 31 травня 2024 року. Метою події є формулювання нових наративів для Середземноморського регіону як хабу культур та переосмислення глобальних уявлень про мистецтво та суспільство на основі ідей, що походять із глибокого півдня європейського континенту. 


Виставковими просторами стануть архітектурні та історичні пам'ятки на Мальтійських островах. Український павільйон розміститься у двох залах Вілли Портеллі — об’єкту культурної спадщини початку XIX століття.


Вілла Портеллі

Вілла Портеллі, у залах якої розміститься національний павільйон України фото - maltabiennale.art 


Усіх учасників Мальтійської бієнале було обрано на основі відкритого конкурсу. Від України журі maltabiennale.art обрало проєкт «From South to North», запропонований платформою культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво у партнерстві з Одеським національним художнім музеєм, мистецьким продакшеном NOS з Італії та Українським інститутом. 


Нагадаємо, що раніше ми також писали про оголошення кураторів для представлення України на 60-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва, що  відбуватиметься з 20 квітня по 24 листопада 2024 року.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.










bottom of page