top of page

ОГОЛОШЕНО КУРАТОРІВ ДЛЯ ПРЕДСТАВЛЕННЯ УКРАЇНИ НА 60-Й ВЕНЕЦІЙСЬКІЙ БІЄНАЛЕ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА

Міністерство культури та інформаційної політики України сьогодні, 28 червня, оприлюднило результати фінального засідання Конкурсної комісії з відбору Куратора національного культурного проєкту для представлення України на 60-й Венеціанській бієнале сучасного мистецтва. Україну представлятиме мистецький проєкт "Плетіння сіток" під кураторством Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького (ГО "Українська фотографія").

Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький Фото - Open Eye Gallery/Facebook


Відповідно до творчого задуму кураторів, проєкт під робочою назвою “Плетіння сіток” звертається до метафори плетіння маскувальної сітки як спільної дії, що одночасно дозволяє та допомагає емансипації кожного її учасника. Три мистецькі роботи, зібрані в проекті, покажуть глядачу різні спільні досвіди, шляхи переживання цих досвідів та можливості їх комунікації. Важливою умовою всіх трьох проектів є роль художника/художниці як фасилітатора/фасилітаторки, що підтримують різні голоси, допомагають їм проявитись у спільній дії.


Як зазначила голова Конкурсної комісії Тетяна Філевська, у своєму виборі конкурсна комісія керувалась критеріями, які визначають потенційно успішний проект на бієнале, зокрема: актуальність кураторського проекту у світовому культурному контексті; відповідність теми глобальному порядку денному, інституційна спроможність заявника, використання можливостей приміщення павільйону, яке є досить важким для роботи. Також комісія враховувала контекст представлення України на Венеціанській бієнале сучасного мистецтва в попередні роки. За цими критеріями найпереконливішою була заявка кураторів Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького, які разом з митцями, дизайнерами, архітектором запропонували колективне висловлювання, що відповідає на загальну тему Венеційської бієнале та водночас глибоко занурює глядача в український контекст.


Авторами проєкту стали Катя Бучацька, Андрій Достлєв, Лія Достлєва, Андрій Рачинський, Даніїл Ревковський; архітектором проєкту — Олександр Бурлака; дизайнером проєкту — Міша Букша; координаторкою — Олена Касперович.


Наступна виставка сучасного мистецтва у Венеції проходитиме з 20 квітня по 24 листопада 2024 року.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк





bottom of page