top of page

НА ВИСТАВКУ В ІРАНІ УКРАЇНА НАДАЛА РЕПРОДУКЦІЮ КАРТИНИ, ВИКРАДЕНОЇ З ХЕРСОНСЬКОГО ХУДОЖНЬОГО МУЗЕЮ

Сьогодні у Тегерані відкрилася виставка "Humanity. Solidarity. One Planet", організована Офісом ООН в Ісламській Республіці Іран. Експонати виставки відображають культурну спадщину 35 країн світу. Від України в Ірані представлено роботу художника Івана Лободи "Вишивальниця", але не оригінал, а її репродукцію, адже картина — одна з 11 000 творів мистецтва з колекції Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка, що були вкрадені російською федерацією у період тимчасової окупації міста.



"Вишивальниця" Івана Лободи в каталозі виставки "Humanity. Solidarity. One Planet", фото — Херсонський художній музей


"Від Посольства України в Ірані представлено твір, який є свідоцтвом злочину Росії проти культурної спадщини України", — йдеться у повідомленні Посольства України в Ісламський республіці. — "Завдяки таким заходам, ми маємо додаткову можливість нагадати світовій спільноті про численні злочини Росії проти української культури".


У Херсонському художньому музеї розповіли, що "Вишивальниця" Івана Лободи зникла під час тимчасової окупації Херсона (березень – листопад 2022 року) разом із близько 11 тисячами інших творів мистецтва з музейної колекції. Про це йдеться й на етикетці до картини у каталозі виставки.



репродукція роботи "Вишивальниця" Івана Лободи в експозиції виставки "Humanity. Solidarity. One Planet" і афіша виставки, фото — Херсонський художній музей


"Попри досить обережні дипломатичні висловлювання, ми називаємо ці дії російських окупантів цинічним мародерством і знаємо, що зараз викрадене полотно незаконно перебуває у Криму, у Центральному музеї Тавриди", — кажуть музейники.


Нагадаємо, що восени 2022 року, коли місто перебувало під окупацією Росії, Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка був розграбований. Частина викрадених творів згодом "засвітилася" у Криму, доля багатьох залишається невідомою.


У листопаді 2022 у Херсонському художньому музеї оприлюднили перелік вкрадених робіт, які вдалося ідентифікувати по фото з сімферопольського музею. Серед них "Хати на заході сонця" П. Соколова, "Пейзаж Парижа" Михайла Андрієнка-Нечитайла, "Осіння пора" Георгія Курнакова, "Гладіолуси" Леоніда Чичкана, "Ланка" Гаврила Глюка.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк





Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.















bottom of page