top of page

МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО. ПОЧАТОК: ВИСТАВКА РАННІХ ТВОРІВ ХУДОЖНИЦІ ВІДКРИЄТЬСЯ У КИЄВІ

Національний музей українського народного декоративного мистецтва запрошує на виставку “Марія Примаченко. Початок”, яка презентує близько 50 ранніх творів видатної художниці з музейної колекції, створених протягом 1936-1937 років.


фрагмент афіші виставки "Марія Примаченко. Початок", фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва


Роботи, які представлять на виставці були створені під час роботи Марії Примаченко в Експериментальних майстернях при Київському музеї українського мистецтва на території Києво-Печерської Лаври, куди її запросила у 1935 році художниця Тетяна Флору.


У майстернях Марія Примаченко працювала впродовж 1935–1938 років. “В цей час нікому невідома поліська майстриня розпочала серію малюнків, якими заявила про себе як про художника з особливим світобаченням, аналогів якому немає ані в українському, ані у світовому мистецтві”, - розповідають у музеї.

Серед виставкових експонатів представлять й керамічні твори, які були цікавим експериментом Марії Оксентіївни під час роботи художниці в майстернях. Дотримуючись народних традицій, майстриня використовувала керамічну форму, як поверхню для власних композицій.


"Мавпа та окуляри" Марія Примаченко, зі збірки Національного музею українського народного декоративного мистецтва


Маючи вроджену схильність до гри уяви, фантазій та казковості Марія Оксентіївна створила цілий світ фантастичних істот, звірів, птахів, який вперше показали на виставці 1936 року в Києві, а згодом й в інших містах країни. У 1937 році деякі малюнки цієї серії експонувалися на Міжнародній виставці в Парижі.


У 1937 році деякі малюнки цієї серії експонувалися на Міжнародній виставці в Парижі.


Свої перші картини Марія Примаченко ніяк не називала. Відповідно до задуму художниця вигадувала колір своїх персонажів – чорний, синій, фіолетовий. Тому її ранні роботи мають відповідну назву – «Чорний звір», «Коричневий звір», «Червона мавпа», «Синій лев», «Зелений слон». Героями ранніх примаченківських малюнків також стали образи відомих українських казок та літературних творів – «Лебідь, рак та щука», «Лисиця та журавель», «Мавпа та окуляри», «Запорожець за Дунаєм» та інші.


"Зелений слон" (1936) Марія Примаченко, зі збірки Національного музею українського народного декоративного мистецтва


Виставка відкриється 1 липня й триватиме до 31 серпня.


Раніше ми вже писали про іншу виставку творів Марії Примаченко, яка відбувалася у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва весною. Тоді відвідувачі могли побачити 22 роботи з циклу мисткині, який називається «Людям на радість». Його експонували на виставці 1966 р. у Києві у Спілці художників України й за нього Марія Оксентіївна отримала звання лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка.









Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page