top of page

ЛЮДЯМ НА РАДІСТЬ: ВИСТАВКА МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО У КИЄВІ

Сьогодні у Києві відкривається виставка творів Марії Примаченко «Людям на радість». 22 роботи з однойменного циклу художниці у своїх залах експонуватиме Національний музей українського народного декоративного мистецтва.


робота "Слава України" (1965) Марії Примаченко з експозиції виставки «Людям на радість»

колекція Національного музею українського народного декоративного мистецтва


Повний цикл творів Марії Оксентіївни «Людям на радість» експонувався на виставці номінантів у 1966 р. у Києві в Спілці художників України. За нього Марія Оксентіївна отримала звання лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка. Роботи з цього циклу, які сьогодні представлять на київській виставці, належать до збірки Національного музею українського народного декоративного мистецтва.


Роботи представлені на виставці написані художницею впродовж 1960-х рр. У цей час в житті та мистецтві Марії Оксентіївни розпочався новий етап. Це був період не тільки творчих знахідок та новацій, але й активного творчого життя. 1960 року Спілка художників України делегувала її на з’їзд художників СРСР до Москви, цього ж року Марію Примаченко нагородили орденом «Знак Пошани». У рідному селі майстриня організувала невелику дитячу художню студію.



робота "Домашні маки" (1965) Марії Примаченко з експозиції виставки «Людям на радість»

колекція Національного музею українського народного декоративного мистецтва


Виставка творів Марії Примаченко «Людям на радість» триватиме у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва з 12 квітня до 31 травня. Нагадаємо, що у травні 2022 картина Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока» стала найдорожчим лотом за всю історію благодійних аукціонів в Україні, ця робота пішла з молотка за пів мільйона доларів. Раніше ми також писали про великий виставковий проєкт "Марія Примаченко. Дарую Україні!", який тривав впродовж літа у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького. Тоді у п'яти виставкових залах глядачам представили близько 100 робіт української мисткині з приватної колекції.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest







bottom of page