top of page

ВІДПОВІДАЛЬНЕ ЗБЕРЕЖЕННЯ: РОБОТУ ПРИМАЧЕНКО, ЯКА ЗІБРАЛА ПІВ МІЛЬЙОНА ДОЛАРІВ ДЛЯ ЗСУ, ПЕРЕДАЛИ NAMU

Найдорожчий лот за всю історію благодійних аукціонів в Україні, картину Марії Примаченко

«Квіти виросли коло четвертого блока», передали на зберігання до Національного художнього музею України (NAMU). На онлайн торгах 05 травня, які організував Благодійний фонд Сергія Притули, ця робота пішла з молотка за пів мільйона доларів. Усі кошти передали на потреби ЗСУ.


генеральна директорка NAMU Юлія Литвинець та Сергій Притула з картиною Марії Примаченко "Квіти виросли коло четвертого блока"


Днями картину «Квіти виросли коло четвертого блока» Марії Примаченко Національний художній музей України прийняв на відповідальне збереження. «Коли музей знову відчиниться для відвідувачів, то плануємо в постійній експозиції представити й цей твір. Хай полотно видатної художниці буде ще одним символом єдності українців у часи випробувань», - зазначили у Музеї.


Ще навесні волонтер-водій штабу Фонду Сергія Притули, а в мирному житті колекціонер, Ігор Понамарчук разом з дружиною Дар’єю Добріян, директоркою музею «Духовні скарби України», передали роботу Марії Примаченко 1990 року «Квіти виросли коло четвертого блока» з серії творів, присвячених Чорнобильській трагедії, фонду для проведення благодійного аукціону.


Саме цю її роботу обрали через назву. Під час спроби наступу на Київ російські окупанти зайшли у Чорнобильську зону і рили окопи в рудому лісі, це зона відчуження навколо четвертого енергоблока, де ґрунт все ще радіоактивний. Крім того, російські війська розбомбили краєзнавчий музей з роботами Марії Примаченко в Іванкові на півночі Київщини. Картину придбав українець з-за кордону за $500 000 (стартова ціна лота - $5000). В історії благодійних аукціонів за таку суму українську картину продано вперше. Родина Марії Примаченко підтримала аукціон, відмовившись від роялті. За отримані кошти було придбано 125 бусів для ЗСУ.


«Перші сім бусів за кошти від картини Примаченко вже поїхали на передову, — повідомили у Фонді Сергія Притули. — Усього закупили 125 жовтих фольксвагенів T5, якими користувалася німецька пошта. Заплатили за них 500 000$, які отримали з аукціону картини Марії Примаченко 5 травня. Ми їх ремонтуємо, фарбуємо і з вантажами відправляємо бійцям. А ще поклеїли наклейки з картиною».



Фото: Дмитро Юрченко/NAMU, Благодійний фонд Сергія Притули



bottom of page