top of page

МАРІЯ МАЛЮЄ: 100 НЕВІДОМИХ ТВОРІВ ПРИМАЧЕНКО ПОКАЖУТЬ В УКРАЇНСЬКОМУ ДОМІ

Наступного тижня в Українському Домі відкриється унікальний проєкт "Марія малює" – 100 невідомих творів Примаченко. На виставці будуть представлені картини легендарної українки з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица, які раніше ніколи не виставлялися. Це буде їх перша публічна зустріч з глядачем.


фрагмент афіші виставки "Марія малює", фото — Український Дім


Велику частину експозиції становитимуть роботи, що стали реакцією художниці на пережите: війну, загибель коханого на фронті, окупацію, бої за Київщину та післявоєнні злидні, Чорнобильську трагедію. Поруч зі знайомими нам образами фантастичних істот та квіткових декоративних панно у картинах акцентується тема боротьби добра і зла, в якій добро незмінно перемагає.


Минулого літа, коли більшість великих музеїв України не наважувалася на масштабні експозиції, Едуард Димшиц ризикнув виставити роботи Примаченко зі своєї колекції у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові. Великий виставковий проєкт "Марія Примаченко. Дарую Україні!" тривав у Львові впродовж усього літа. Тоді у п'яти виставкових залах глядачам представили близько 100 робіт української мисткині з приватної колекції. Щовихідних впродовж кількох місяців поспіль перед музеєм збиралися черги охочих потрапили на виставку.


світлини з виставкових залів Національного музею у Львові ім. А. Шептицького

під час експонування проєкту "Марія Примаченко. Дарую Україні",

фото — Дар'я Мазурік



Нагадаємо, що вкінці лютого 2022 року стало відомо, що у селищі міського типу Іванків, що на Київщині, російські війська знищили місцевий музей, в якому зберігалися унікальні твори Марії Приймаченко. Згодом з'явилася інформація, що деякі картини вціліли, саме їх й експонували на виставці в Українському Домі.


Виставка мала великий успіх та показала, наскільки нам потрібне світло, натхнення і сили, наскільки важливо мати зв'язок зі своїм культурним кодом саме зараз. Люди шикувалися у довжелезні черги, аби побачити твори, в буквальному сенсі відвойовані у вогню.


черги на виставку "Врятоване" перед Українським Домом у Києві восени 2022,

фото — Український Дім


“Ми готували цей проєкт з особливим настроєм та усвідомленням відчуття опори, землі, коріння, чогось дуже рідного, що так потужно промовляє з картин Марії Примаченко, — розповідає про виставку "Марія малює" Ольга Вієру, директорка Українського Дому. — Ця виставка глибоко резонує з нашим баченням актуалізації пластів і феноменів українського мистецтва. "Про_Українське" — так називається один з головних проєктів Українського Дому, і виставка невідомих творів Марії Примаченко – саме про це”.


Виставку "Марія малює" можна буде відвідати вже з 7 липня, проєкт супроводжуватиме публічна освітня програма: лекції, обговорення, майстер-класи.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк







bottom of page