top of page

LAST CALL: ВИСТАВКИ У ЛЬВОВІ, ЩО ЗАВЕРШУЮТЬСЯ ЦЬОГО ТИЖНЯ

30 січня (неділя) завершується низка виставкових проєктів Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького. У львів'ян та гостей міста є ще тиждень, щоб познайомитися з маловідомим українським авангардистом Осипом Васьківим, оглянути знакові роботи скульптора Михайла Дзиндри, не долаючи довгий шлях до Брюхович (де розташований меморіальний музей митця) та побачити ретроспективу творчості художника-філософа та експериментатора Павла Ковача.


ОСИП ВАСЬКІВ. НЕВІДОМА СТОРІНКА ЛЬВІВСЬКОГО АВАНГАРДУ

На виставці вперше представлено близько ста творів досі не знаного львівського авангардиста Осипа Васьківа (1895–1972). Спадщина колись відомого на всю Європу українця довгий час знаходилась у приватній колекції.

Ранній "львівський період" (1909–1917) Васьківа багатий унікальними студіями європейського портрету, формальними експериментами часу його навчання у Вільній академії мистецтв Леонарда Підгородецького, зразками експресіонізму та кубізму.

На "варшавський період" (1917–1929) митця вплинули мандрівки екзотичною Європою, участь у прогресивних художніх товариствах, спільні експозиції з корифеями світового авангарду: О. Архипенком, К. Малевичем, Вл. Стжемінським, К. Кобро та Г. Берлеві.

1930 року Осип Васьків оселився в карпатському містечку Делятині, де прожив останню частину свого життя. За цей час він виконав чимало жанрових полотен, ескізів алегоричних композицій на теми історії та карпатського етносу. На сьогодні вся спадщина художника є власністю Делятинського краєзнавчого музею.

Локація: Львівська національна галеря мистецтв імені Б.Г. Возницького, Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.



МИХАЙЛО ДЗИНДРА: БОРОТЬБА З ЧАСОМ

Проєкт приурочений до 100-річчя від дня народження славетного скульптора-модерніста. Ця виставка – спроба охопити всю ретроспективу творчості Михайла Дзиндри з акцентом на його унікальній чутливості до проблеми людської екзистенції, що потерпала від різних факторів глобального життєвого виру ХХ ст..


Меморіальна складова виставки вперше відкриває унікальні сторінки приватного життя митця, умов творчої еволюції та пошуку свого місця на мапі світового мистецтва. Вона створена на базі архіву меморіального музею Михайла Дзиндри його завідувачкою Анітою Немет та за сприяння дружини художника Софії Дзиндри.

Локація: Львівська національна галеря мистецтв імені Б.Г. Возницького, Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.



МИХАЙЛО ДЗИНДРА. АБСТРАКТНІ АРХІТЕКТОНИ

Це ще один проєкт ЛНГМ до сторіччя від дня народження Михайла Дзиндри. «Абстрактні архітектони» – авторська типологія його станкової пластики, що резонує із фазами науково-технічного прогресу ХХ століття та виявляє всі локальні етапи модернізму у світовій скульптурі.

Інтервенція абстрактної пластики М. Дзиндри в експозицію Музею модернізму базується на суголосній світоглядній проблематиці. У першому залі представлено прототипи конструктивізму та кубофутуризму. В залі герметичного мистецтва – ноти архітектурних архетипів наївного зодчества. Інші зали пізнього модернізму експонують його прототипи «архітектурного абсурду» та «архітектурної утопії». У залах на першому поверсі експонована скульптура доби постструктуралізму: органічна та вільно-динамічна абстракція.

Локація: Львівська національна галеря мистецтв імені Б.Г. Возницького, Музей Модернізму, вул. М. Коперника, 15.



ПАВЛО КОВАЧ "ЖИВОПИС"

Живописний проєкт Павла Ковача «Стіна» є вислідом понад 40-річної праці над власним образотворчим словом у мистецтві, цілеспрямованим шляхом інтелектуальних пошуків та інтуїтивних досягнень. Проєкт «Стіна» у запропонованому вигляді був створений спеціально для обраних залів ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького, що вже само собою підкреслює його особливість.

Сам Павло Ковач про свій проект висловлюється так: «Коли ти віриш у себе і віриш у свого глядача – у тебе є майбутнє. Бо ти створюєш не тільки для себе, а між вами – стоїть те, що ти робиш. І не ти, а те, що ти створюєш, робить простір. Картина не є апофатичною. Ця тонка енергія, коли ти працюєш з пігментом, коли повертаєшся до того, що є історичний дуже довгий час творення та створення. Саме тому у цих залах я маю розіграти моменти зустрічі з вертикалями, горизонталями і дугами».

Локація: Львівська національна галеря мистецтв імені Б.Г. Возницького, Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.


Над матеріалом працювала: Ія Степанюк

Фото: [esthète] газета, ЛНГМ






bottom of page