top of page

КНИГУ-АЛЬБОМ ПРО ХУДОЖНИЦЮ ЛЮБОВ ПАНЧЕНКО ПРЕЗЕНТУВАЛИ У КИЄВІ

Любов Михайлівна Панченко мала вплив на розвиток українського мистецтва другої половини XX століття і загинула навесні минулого року, не витримавши окупацію рідної Бучі російськими військами.




Любов Панченко (1938—2022) належить до групи мисткинь-шістдесятниць. Вона переважно створювала моделі одягу, зараз її назвали б дизайнеркою. Панченко довгий час працювала у Республіканському будинку моделей. Там була колекція одягу, створена за її ескізами: з вишивкою та іншими виразними національними елементами. Колекцію демонстрували іноземним гостям: погляньте, мовляв, як у СРСР плекають національні традиції. Але у виробництво такий одяг не йшов.


Про цей епізод розповіла на презентації у київській книгарні «Книжковий Лев» мистецтвознавиця, завідувачка Музею шістдесятництва Олена Лодзинська. Саме в цьому музеї зберігається творчий спадок Любові Панченко.


фотопортрет Любові Панченко,1965 рік (фото 1), Панченко поруч ескізу сукні з вишивкою, 1960-ті рр. (фото 2), ескіз костюма зроблений Любов'ю Панченко, зберігається у приватній колекції (фото 3). усі фото - The lost treasures project


Перша персональна виставка мисткині пройшла лише 1988 року у редакції журналу Київ. До речі, про журнали. У 1970–90-х роках у «Радянській жінці», культовому журналі другої половини ХХ століття, друкували ескізи, моделі одягу, схеми для вишивок, розроблені Любов’ю Панченко.


Любов Панченко «вплітала» українські мотиви у свою творчість, підтримувала традиції й у звичайному житті, побуті

«Моя мама збирала схеми вишивок з «Радянської жінки» і часто вишивала, як і мільйони інших жінок, — розповідає Діана Клочко. — Панченко виконувала важливу місію: виховувала смаки у ті страшні радянські часи. Любов Панченко рівнозначна таким мисткиням, як Тетяна Яблонська та Алла Горська. Це гарна фігура, на прикладі якої можна змінити оптику, коли зараз структуруємо та осмислюємо українське мистецтво XX століття».


фото 1: презентація книги «Любов Панченко: повернення» у київській книгарні «Книжковий Лев» 21 листопада 2023 року. Фото — Вікторія Сологуб фото 2: мистецтвознавиця Катерина Лебедєва демонструє схему вишивки рушника за проєктом Любові Панченко, що публікувалися в журналі «Радянська жінка». Це єдина публічна форма реалізації талантів мисткині. Фото — Дзвенислава Новаківська


24 лютого 2022 року 84-річна мисткиня зустріла у рідній хаті у Бучі. За пару тижнів до того Любов Крупник, фахівець Українського інституту національної памʼяті, яка ініціювала видання книги, показала художниці макет альбому: Любов Михайлівна була вражена тим, що велика частина її доробки збережена і подана у виданні.


Під час окупації художниця голодувала; по деокупації перебувала в київській лікарні. У соцмережах почали збирати кошти на її реабілітацію, але 30 квітня Любов Михайлівна відійшла у засвіти. На зібрані кошти видали альбом, а також на Яблунському цвинтарі у Бучі встановили пам’ятник мисткині, з чорного і червоного граніту. Похована Панченко поряд зі своїм чоловіком Олексієм Олійником (1925–1993), теж художником.


обкладинка та кілька сторінок альбому-книги "Любов Панченко: повернення", фото — Олександр Савчук


Альбом «Любов Панченко: повернення» став першим релізом харківського видавця Олександра Савчука під час війни. Це видання українською та англійською мовою, зі статтями Олени Лодзинської, Василя Перевальського, Діани Клочко та великою кількістю ілюстрацій. Це вже другий наклад цього видання.


Твори Любові Панченко надихають. Наприклад, в «Українському ДОМі» на Кіпрі українці малюють за ескізами мисткині та популяризують українську культуру (керівники проєкту Ірина Чайка та Вероніка Чернієнко). Софія Розуменко в межах проєкту «60. Втрачені скарби» створила інді-гру за мотивами творчості Любові Панченко. А на презентації в Києві німкеня Ханна похвалилася тим, що має татуювання за ескізом Любові Панченко. Крім того, дівчина вивчила українську мову!







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Катерина Лебедєва





Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.


bottom of page