top of page

ІВАН ГРЕЧКО — КОЛЕКЦІОНЕР МИСТЕЦТВА, КОЛЕКЦІОНЕР КРАСИ

У Львові завершується проєкт про унікальну колекцію та колекціонера, який її збирав.


У просторі львівського Центру архітектури, дизайну та урбаністики "Порохова Вежа" триває завершальний тиждень проєкту “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав”, присвяченого збірці колекціонера та громадського діяча Івана Гречка.


Близько 600 експонатів (ікони на склі, свічники, вишиті сорочки, кераміка, живопис та графіка) розповідають про унікальну колекцію та колекціонера, який її зібрав, а також про цілу плеяду українських культурних діячів та непросту епоху української історії.


фрагмент експозиції виставки “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав”, фото — Іван Станіславський



КОЛЕКЦІЯ. ПОЧАТОК

Колекціонерська історія Івана Гречка (1929-2022) розпочалася в 1950-х роках з кількох покутських та гуцульських ікон на склі, які Іван Михайлович привіз з експедиції. Сам він був родом з Івано-Франківщини, тому й не дивно, що колекціонера цікавило збереження творів народного мистецтва саме з цих регіонів — Гуцульщини й Покуття.


відвідувачка виставки “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав” роздивляється народні ікони,

представлені в експозиції



“Це рідні краї Івана Гречка, він звідти родом. Він там народився і сформувався. Не дивно, що він хотів це з собою до Львова привезти”, — каже Андрій Цибко, колекціонер, який знав Івана Гречка особисто.


Особливістю колекції народного мистецтва Івана Гречка є те, що майже всі предмети — експедиційні. Сучасні колекціонери часто вдаються до послуг місцевих посередників, які спеціалізуються на старовині, а Іван Михайлович “красу шукав” самостійно — подорожував, знаходив, вимінював та привозив речі для своєї колекції.


Іван Гречко “красу шукав” самостійно — подорожував, знаходив, вимінював та привозив речі для своєї колекції

фрагмент експозиції виставки “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав”



У радянський час Іван Гречко працював звичайним інженером. Він чекав кожної своєї відпустки, брав відпускні і їхав у гори по нові скарби, інші види відпочинку його мало цікавили. “То така кара для сім’ї, коли колекціонер в хаті”, — жартував Іван Михайлович.




КОЛЕКЦІЯ. СПАДОК

Збірка Івана Гречка відома загалу передусім найбільшою колекцією “червоних образів” — українських ікон на склі Гуцульщини та Покуття. Але колекціонер збирав й інші речі: стародруки, свічники, ручні хрести, кераміку, текстиль, дерев’яну скульптуру. Також мав багато живопису мистецького середовища Галичини 20 століття, зокрема полотна Ярослава Пстрака, Василя Дяденюка, Осипа Васьківа, Ольги Плешкан, Романа та Марґіти Сельських, Володимира Патика, Опанаса Заливахи, Івана Остафійчука, Тараса Лозинського та інших.


Великою була і його колекція екслібрисів (Тирси Венграновича, Мирона Яціва, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Петра Холодного та Святослава Гординського).


на виставці “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав” експонується живопис (фото 1), графіка (фото 2)

та екслібриси (фото 3) з колекції Івана Гречка



Ймовірно, перманентне перебування у товаристві мистців та оточення предметами мистецтва, надихнули Івана Михайловича й самому спробувати творити, тому є у його збірці авторські малюнки та автопортрет.

всі ці предмети зараз можна побачити на виставці “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав” у львівській “Пороховій вежі”

на виставці “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав” представлені давні вишиті сорочки та текстиль (фото 1), художня кераміка (фото 2), свічники та ручні хрести (фото 3-4) з колекції Івана Гречка



“Коли ми готували цю виставку, то були вражені як масштабом колекції, так і масштабом колекціонера: пан Іван був всебічно зацікавленою та ерудованою особою, активним громадським діячем та сподвижником відновлення Української Греко-Католицької Церкви з великою кількістю знайомств по всьому світу. Його спадок — це цілий пласт для вивчення майбутніми дослідниками”, — розповіла координаторка виставкового проєкту Уляна Креховець.


були вражені як масштабом колекції, так і масштабом колекціонера

координаторка виставкового проєкту Уляна Креховець (зліва) та куратор виставки Роман Зілінко (по центру)


Іван Гречко мріяв про створення музею приватних колекцій, але проєкт так і не вдалося реалізувати. Ще за життя, десять років тому, він подарував значну частину своєї колекції Українському католицькому університету для збереження та експонування. Цей подарунок став початком для заснування університетського музею.


Влітку минулого року Іван Гречко помер. Проєкт “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав” присвятили роковинам відходу колекціонера до вічності.




ПРОЄКТ "ВИОБРАЖЕННЯ КОЛЕКЦІЇ. ЯК ІВАН ГРЕЧКО КРАСУ ШУКАВ"

Колекція Івана Гречка — строката та різнорідна (народні ікони, давні предмети побуту, живопис XX ст., екслібриси, книги), але це лише на перший погляд. Секрет цілісності збірки — особистість її власника, його життєвий шлях, погляди та діяльність.


Можливо, саме цим й зумовлена побудова експозиції, де простір другого поверху "Порохової вежі" спочатку знайомить відвідувачів з Іваном Гречком, а вже на третьому поверсі представлена його колекція. Рухаючись саме таким маршрутом, проєкт виглядає цілісно і зрозуміло.


фрагмент експозиції виставки “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав”



“На виставці представлено дуже різні твори, які збирав один колекціонер. Ми хотіли віднайти нитки, які це все зшивають: цими нитками виявилось середовище Гречка і його контакти. У часі роботи над виставкою ми побачили Гречка не лише як колекціонера творів мистецтва, але і як колекціонера людей”, — розповів куратор виставки Роман Зілінко.


ми побачили Гречка не лише як колекціонера творів мистецтва, але і як колекціонера людей

фрагмент експозиції виставки “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав”



Іван Михайлович десятиліттями був оточений видатними постатями — українськими митцями та громадськими діячами, як то подружжя Сельських, Софія Карафа-Корбут, Ярослава Музика, Ігор та Ірина Калинці, В’ячеслав Чорновіл. Формування його колекції припадало на період становлення дисидентського руху в Україні та відродження зацікавлення в середовищі української інтелігенції 1960-тих років спадщиною народного мистецтва.


“У радянські часи, звісно, були колекціонери й існував неофіційний (підпільний) антикварний ринок, але об'єктами їхнього інтересу були нумізматика, давня зброя, меблі, якщо ікони — то зазвичай російські, академічний живопис. Народне мистецтво стояло осторонь цього всього, його ніхто не колекціонував, — розповідає Андрій Цибко, колекціонер. — Тому Іван Гречко, разом з колегами Ярославом Лемиком та Богданом Сорокою, по суті, були першими”.


колекціонер Андрій Цибко


Яскраво багряним ядром експозиції, до якого рано чи пізно тяжіють усі відвідувачі, є унікальна колекція народних ікон на склі Івана Гречка. Вона вводить відвідувача у чарівний світ творчої уяви народних майстрів-іконописців, сповнений незвичної простоти, наївності, лаконічності та водночас особливої художньої експресії.


Малювання на склі — досі маловідома та малодосліджена сторінка українського народного мистецтва, тому важливо зазначити, що “Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав” — не лише виставка, а багатовекторний проєкт, який зокрема зачіпає й проблематику реставрації та збереження предметів старовини.


ядром експозиції, до якого рано чи пізно тяжіють усі відвідувачі,

є унікальна колекція народних ікон на склі Івана Гречка

“Спеціально на цей проєкт було відреставровано велику кількість ікон на склі. Для семи предметів було проведено повний комплекс реставраційних заходів, — розповідає Ольга Цибко, реставраторка. — В Україні взагалі не було науки реставрації ікон саме на склі. Я почала цікавитися тим, як це роблять закордоном, які там є методики. І вже впродовж 10 років займаюся реставрацією таких предметів. Робота з іконами з колекції Івана Гречка відкрила нам з колегами-реставраторами нові методики, показала шлях, куди можемо рухатися далі”.


реставраторка Ольга Цибко розповідає про ікону на склі, яка була частково відреставрована в межах відкритої реставраційної майстерні, коли за процесом могли спостерігати усі відвідувачі виставки


Красу, яку колекціонер Іван Гречко десятиліттями шукав на Гуцульщині та Покутті, до 13 серпня можна побачити у Львові, у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики “Порохова вежа”. У завершальний день проєкту організатори також запрошують усіх на кураторську екскурсію Романа Зілінка, аби почути історії про харизматичну особистість Івана Гречка.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк

Фото: Іван Станіславський


bottom of page