top of page

БЕЗСМЕРТНІ ІМЕНА: У ЛЬВОВІ ТРИВАЄ ВИСТАВКОВИЙ ПРОЄКТ ПРО МИТЦІВ, ЯКІ СТАЛИ НА ЗАХИСТ УКРАЇНИ

У Центрі Архітектури, Урбаністики та Дизайну "Порохова ВЕЖА", що у Львові, триває завершальний тиждень мистецького проєкту "Безсмертні імена". Він — про митців, які після повномасштабного вторгнення стали на захист нашої країни, а один із них віддав за нас своє життя.


виставка Безсмертні імена. Роман Хрущ, Олег Христенко,  Артур Столярук

фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена", фото — Естет Газета


Виставка, експозиція якої розгорнута на двох поверхах, представляє художні твори Олега Христенка, Артура Столярука та Романа Хруща. "Проєктом хочемо привернути увагу до особистої меморіалізації Імен та залишити у даній експозиції одне із них, — кажуть кураторки. — Це виставковий проєкт, яким ми хочемо записати (в прямому і переносному сенсі) імена людей в історію. Щодня кожен із нас переглядає чималу кількість контенту, де розповідають про війну, яку розпочала Росія проти України, про бійців, які героїчно утримують наші позиції та героїчно віддають свої життя за наші з вами…Але з іншого боку, на фоні обізнаності українського суспільства багато хто взагалі не орієнтується, хто ці люди? Як їх звати? І чому важливо знати їхні імена?"


це виставковий проєкт, яким ми хочемо записати (в прямому і переносному сенсі) імена митців в історію

відвідувачі можуть самостійно вписати імена полеглих за Незалежність України воїнів на меморіальну стіну, фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена"


Хоча ідея проєкту зріла давно, втілювався він у досить стислі терміни. "Ми не хотіли бути занадто банальними, але й не хотіли бути занадто філософськими, ми просто хотіли зробити гарний продукт, який залишить по собі емоцію, думку, спогад…Надіюся, що нам це вдалося", каже Ангеліна Єфименко, співкураторка проєкту.


"...ми не хотіли бути занадто банальними, але й не хотіли бути занадто філософськими..." каже Ангеліна Єфименко, співкураторка виставки

фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена"



Розпочинається експозиція меморіальною партисипативною інсталяцією, присвяченою полеглим воїнам, серед яких — Олег Христенко.



ОЛЕГ ХРИСТЕНКО

До повномасштабного вторгнення Олег Христенко був AR-розробником, 3D- художником і JS кодером, жодного військового досвіду не мав. Олег вступив до лав 3-ї Окремої Штурмової Бригади (колишній ОПСП "АЗОВ"). Спершу виконував бойові завдання на Київщині, згодом боронив територіальну цілісність та незалежність держави на південному, а потім східному напрямках. У січні 2023 року отримав бойове поранення, одразу ж після реабілітації повернувся до побратимів, аби продовжувати службу.


Загинув 7 червня 2023 року під Бахмутом під час штурму ворожих позицій. 11 серпня 2023 року воїна нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня посмертно.


фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена" зі світлинами Олега Христенка


Розповідає Юрій Гончаренко, друг та колега Олега Христенка:


“Олег — один з перших, хто почав займатися розробкою AR-ефектів в Україні та був адміністратором спільноти. Єдиний, хто вів свій блог про розробку українською. Коли у роботі була потреба використати 3D-об’єкти — він не шукав людей, які це зроблять, а сам опановував всі технології з нуля. Таким чином ще й навчився писати код, був чи не єдиною людиною, яка могла взяти від на себе від початку до кінця всю розробку AR-фільтру. Одночасно працював у Spark AR (програма для AR-середовища), 3D-модель в Blender, код писав у Visual Studio, увесь дизайн ефекту накидав у Photoshop, відеопрезентацію робив в After Effect, а при цьому ще й встигав робити меми!


Брав участь в багатьох хакатонах від Meta (конкурси серед різних розробників). В одному великому навіть переміг, але згодом судді сказали, що припустилися помилки, прибравши ім’я Олега зі списку переможців. Потім, коли вже був на Запорізькому напрямку, завантажив свою стару роботу й виграв 800$, які успішно витратив на спорядження. Також Олег в окопах підзаробляв тим, що з телефону писав код для AR-ефектів”.


фрагмент тубусу "Херувим" - спільного проєкту Олега Христенка й Зірки Савки (авторка художнього розпису). Згідно з задумом, Олег Христенко мав "оживити" малюнки на бойовому тубусі за допомогою доповненої реальності



Поверхом вище експонуються роботи художників Романа Хруща та Артура Столярука. Крім художніх творів та біографічних експлікацій, тут можна почитати уривки спогадів митців-воїнів та побачити їхні світлини, де вони — не у майстернях чи на пленерах, а на передовій, в окопах. Такий кураторський задум видається напрочуд вдалим, адже персоніфікує імена героїв проєкту для відвідувачів та надає ширшого контексту експонованим роботам.


"Маю велике бажання, щоб імена людей, які творили та творять наше майбутнє запам’яталися з усмішкою і їхні мрії реалізовувалися," каже Зірка Савка, співкураторка виставки

фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена"



РОМАН ХРУЩ

В цивільному житті Роман — художник та викладач, живе у Львові. З 2014 року активно творив та експонував свої роботи. Митець був учасником близько 50 українських та міжнародних групових виставок; мав 5 персональних виставкових проєктів.


На початку повномасштабного вторгнення Роман захищав київську область, потім був на запорізькому та донецькому напрямках. Воював у складі Третьої Окремої Штурмової Бригади ЗСУ. Отримав поранення, проходить реабілітацію.


біографічна довідка про Романа Хруща, фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена"

роботи Романа Хруща в експозиції виставки "Безсмертні імена"



АРТУР СТОЛЯРУК

Артур — художник, професійний боєць ММА, тренер. Він — лучанин.

"Скільки себе пам’ятаю — стільки малюю. Графікою захоплювався завжди, вона мені більше імпонувала. Точніше, конкретні лінії, колір — де є точність, лаконічність. Чого саме така техніка? Це вже моє зріле переосмислення, — розповідає Артур. — Освіта допомогла знайти своє, плюс спостереження: що, де відбувається. Завжди хотілось чимось вирізнятися, тобто знайти якийсь свій почерк".


Після 24 лютого 2022 року Артур Столярук став добровольцем на захист України.


біографічна довідка про Артура Столярука, фрагмент експозиції виставки "Безсмертні імена"

робота Артура Столярука в експозиції виставки "Безсмертні імена", фото — Центр Архітектури, Дизайну та Урбаністики Порохова ВЕЖА



Куратори кажуть, що у майбутньому проєкт буде розширювати список залучених мисткинь та митців, аби кожен із нас знав якомога більше Безсмертних Імен.


Раніше ми також писали про відкриття виставкового проєкту "Mimesis" Миколи Молчана у Львівській національній галереї мистецтв. Він став підсумком двадцятилітньої творчої діяльності митця.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк



Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page