top of page

ВИСТАВКУ ШЕДЕВРІВ ЛЬВІВСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГАЛЕРЕЇ МИСТЕЦТВ ВІДКРИЛИ У ВІЛЬНЮСІ

У Національному музеї Литви "Палац Великих князів Литовських" відкрився виставковий проєкт "Львів вітає Вільнюс". Подія присвячена святкуванню 700-річчя столиці Литовської Республіки та представляє глядачам 33 зіркові художні роботи з колекції Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.


відвідувачі на вернісажі проєкту "Львів вітає Вільнюс" дивляться на портрет дітей Яна Матейка пензля самого художника. Фото — музей "Палац Великих князів Литовських"

"Це подарунок литовському народу за його велике серце і душу, які ми відчуваємо у своїй боротьбі за Свободу", — прокоментували подію у Львівській національній галереї мистецтв (ЛНГМ). Для виставки до Вільнюсу українська інституція передала 33 твори живопису XV-XX століть. До повномасштабного вторгнення Росії на територію України 24 лютого 2022 року, деякі з них були центральними експонатами постійних експозицій відділів ЛНГМ, зокрема Палацу Потоцьких і Палацу Лозинських. До Литви твори з ЛНГМ транспортували через територію Польщі у повній секретності та з озброєною охороною. Добірка творів, до якої увійшли полотна італійських, фламандських, німецьких, іспанських, австрійських та польських художників, має на меті повною мірою, зокрема хронологічно, географічно та стилістично, відобразити надбання музейної колекції ЛНГМ.


фрагменти експозиції "Львів вітає Вільнюс". Фото — музей "Палац Великих князів Литовських"

Серед 33 представлених шедеврів відвідувачі зможуть побачити, наприклад, полотна "Агар у пустелі" Себастьяно Річчі, "Христос і самаритянка" Генрика Семирадського та портрет дітей Яна Матейка пензля самого художника.


Виставка "Львів вітає Вільнюс" триватиме у Національному музеї Литви "Палац Великих князів Литовських" до 28 травня 2023.


Роботи на виставці "Львів вітає Вільнюс": "Юдіф з головою Олоферна", XVI ст., майстерня Лукаса Кранаха Старшого; "Мадонна з немовлям та Святим Іваном Хрестителем", XVII ст., Сассофератто; "Добування перлів та коралів", кін. XIX ст., Якоппо Зуккі. Фото — музей "Палац Великих князів Литовських"

Раніше ми писали про те, що українські музеї, зокрема Львівський історичний музей та Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Возницького, долучилися до іншої виставки у музеї "Палац Великих князів Литовських". Проєкт "Безтурботний вік. Дитинство у Великому князівстві Литовському" розповідав про різні аспекти дитинства в історичний період XIV -XVIII ст.. На виставці було представлено близько 300 експонатів з музеїв, архівів та бібліотек Литви, Польщі, Австрії, Швеції, Угорщини та України. Львівський історичний музей надав для цього проєкту рідкісні зразки дитячої зброї та амуніції, а Львівська національна галерея мистецтв — дитячі портрети.


Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Матеріал: Ія Степанюк Фото: Національному музеї Литви "Палац Великих князів Литовських"


bottom of page