top of page

20 НЕЗАДЕКЛАРОВАНИХ КАРТИН УКРАЇНСЬКИХ ХУДОЖНИКІВ ВИЛУЧЕНО НА КОРДОНІ З УГОРЩИНОЮ

Днями на кордоні з Угорщиною митники виявили 20 картин українських митців, які не були задекларовані. Ці цінні твори були придбані на аукціоні в Італії. 62-річний мешканець Львова вирішив уникнути митного контролю та не декларувати картини, йдеться у повідомленні Закарпатської митниці.


одна з 20 вилучених картин, фото — Закарпатська митниця


Повертаючись з Євросоюзу до України через митний пост "Астей", пенсіонер не зазначив, що він переміщує через українсько-угорський кордон товари, які підлягають декларуванню та оподаткуванню.

Проте, митники вирішили провести детальний огляд автомобіля. Під час огляду на задньому сидінні автівки було виявлено 20 картин. Серед полотен – кілька творів художника Валинтина Литвиненка, зокрема: "Ранок" (1975 р.), "Церква на пагорбі"(1974 р.), "Літній день" (1972 р.), "Берег річки" (1976 р.); інші написані Віктором Зарецьким - "Портрет старої жінки" (1947 р.), "Тиша" (1989 р.), "Вид з вікна" (1988 р.); також кілька картин митця Михайла Дерегуса - "Останній сніг" (1981 р.), "Провінціальний пейзаж" (1980 р.), "Краєвид"; художника Сергія Григор’єва - "На містку" (1984 р.), "Старе дерево" (1982 р.), "Літо" (1978 р.), акварель "Портрет" (1971 р.); маляра Карпа Трохименка – картини "Київ вечірній" (1965 р.), "Вид з балкона" (1960 р.); мисткині Віри Довгалевської – картина "Квіти" (1974 р.), художника Федора Захарова — картина "Зима", етюд художниці Тетяни Яблонської.


вилучені картини, фото — Закарпатська митниця


Чоловік заявив, що ці картини йому придбали на аукціоні в Генуї за 5 тисяч євро, і перевозить він їх для власних потреб. Проте жодних документів, що підтверджували б цю ціну, він надати не зміг.


Згідно з вимогами митного законодавства, товари, виготовлені 50 і більше років тому, незалежно від їх вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню. Не підпадають під оподаткування товари, загальна вартість яких становить до 500 євро та вага до 50 кг.


Вилучені художні твори будуть оцінені спеціалістом-експертом. Справу буде розглядати Закарпатська митниця.


Раніше ми писали про те, що ЮНЕСКО запустила спеціальний навчальний курс для співробітників правоохоронних та судових органів із країн, що межують з Україною, аби навчити їх ефективно боротися з незаконним обігом українських мистецьких артефактів. У межах цієї програми правоохоронці та працівники судів з Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови та України навчалися оперативно виявляти та надалі запобігати незаконному трафіку творів мистецтва з України, які були викрадені з музеїв та приватних колекцій під час війни.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк Фото: Закарпатська митниця

bottom of page