top of page

УКРАЇНЦЯ ЗАСУДИЛИ ДО 5 РОКІВ УВ'ЯЗНЕННЯ ЗА КРАДІЖКУ КАРТИНИ ПОЛЯ СІНЬЯКА З ФРАНЦУЗЬКОГО МУЗЕЮ

Українського артдилера засудили до п'яти років ув'язнення за звинуваченням в організації крадіжки картини Поля Сіньяка вартістю 1,5 мільйона Євро з французького музею.

викрадена картина Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошель" (1915) пройшла кропіткий процес реставрації та повернулася до постійної експозиції музею. Фото: Музей образотворчого мистецтва Нансі


Суд французького міста Нансі визнав винним 64-річного громадянина України Вадима Гужву у крадіжці картини "Порт Ла-Рошель" Поля Сіньяка з Музею образотворчого мистецтва Нансі, повідомляє місцева газета L'Est Républicain.

У повідомленні також йдеться про те, що Гужву звинуватили у крадіжці чотирьох інших робіт, згідно з вироком суду він має відшкодувати потерпілим матеріальні збитки у сумі майже 320,000 Євро.


В ході розслідування з'ясувалося, що Гужва та ще двоє осіб, імена яких наразі не називають, 2018 року під час відвідин Музею образотворчого мистецтва Нансі вирізали полотно картини Сіньяка з рами канцелярським ножем, згорнули у рулон та винесли з музею, сховавши під подолом плаща одного зі співучасників, про це йдеться у тому ж матеріалі L'Est Républicain. Майже рік "Порт Ла-Рошель" вважався зниклим. 2019 року картину несподівано виявили українські правоохоронці під час обшуку київської квартири в межах розслідування справи про вбивство, яка була абсолютно не пов'язана зі справою викрадення картини з французького музею. Підозрюваний повідомив, що знайдена в його шафі робота, — картина Поля Сіньяка і попросив поводитися з нею обережно. У процесі розслідування справи зниклої картини підозрюваний вказав на Гужву як на свого співучасника. На той момент Гужва відбував термін в австрійській в'язниці за крадіжку картини Ренуара у Відні 2018 року. Після виходу з тюрми в Австрії 2020 року, Гужву екстрадували до Франції, де розпочався судовий процес у справі про крадіжку картин з музею Нансі. Під час судового засідання 30 січня, 2022 року, Гужва не визнав вину і заперечив свою причетність до крадіжки картини Сіньяка, заявивши, що його підставили. У коментарі французькій газеті Le Parisien адвокат Гужви Саміра Будіба зазначила: "Мого клієнта немає на записах з камер відеоспостереження. Все, що на них видно — це три людини, яких неможливо ідентифікувати. Відео показує час, коли картину вкрали, але це все. Мого клієнта звинувачують у крадіжці картини у Франції, що дивно. Не вдаючись до спекуляцій щодо російсько-українського конфлікту, мій клієнт каже, що це змова проти нього". Вадима Гужву, артдилера та колекціонера, звинувачують у серії інших крадіжок творів мистецтва, зокрема картини Ренуара, яка зникла з французького аукціонного дому 2017 року, двох робіт з галереї версальського аукціону та неназваної картини, яка зникла у місті Безьє на півдні Франції 2018 року.


викрадена картина Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошель" (1915) повернулася до постійної експозиції музею. Фото: Музей образотворчого мистецтва Нансі


Що ж стосується "Порту Ла-Рошель", то картина пройшла кропіткий процес реставрації та повернулася до постійної експозиції Музею образотворчих мистецтв Нансі, повідомили у пресрелізі установи.



Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Музей образотворчого мистецтва Нансі






bottom of page