top of page

ПРОВІДНІ МУЗЕЇ СВІТУ ОТРИМАЮТЬ 3D-КОПІЇ КУЛЬТОВОГО "БОРОДЯНСЬКОГО" ПІВНИКА

Провідним музеям світу передадуть 3D-копії знаменитого керамічного півня, який вцілів на шафці зруйнованого будинку в Бородянці. Такими творами цифрового мистецтва вже скоро поповняться колекції Centre Pompidou, Prado, MoMA, Whitney, Guggenheim, New Museum of Contemporary Art, повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.



NFT-колекція «Неймовірний півник» (Incredible Rooster) символізує симбіоз культур і націй світу. Її створили у межах найбільшого благодійного NFT-проєкту України - META HISTORY museum, який збирає кошти на відновлення знакових культурних памʼяток України, які постраждали від війни.


«Кожен музей отримає унікальний експонат – точну цифрову 3D модель знаменитого майолікового півника, який пережив окупацію в Бородянці», - кажуть у міністерстві.


Презентація проєкту та перше вручення NFT відбулося напередодні у віртуальному просторі. Власниками нових експонатів стали Латвійський національний художній музей та Національний художній музей України.


«Поверхня кожного півника розписана в стилі однієї з кращих картин, що зберігається в експозиції музею, якому NFT буде подарований. Таким чином, два твори мистецтва, поєднуючись в одному, символізують взаємозв'язок культур різних націй, з якими зараз співпрацює Україна», - пояснюють організатори проєкту.


The Incredible Rooster відрізняється від інших колекцій Метамузею тим, що NFT з неї будуть не продані, а подаровані. Музеї приймають експонати на знак підтримки культурних ініціатив України, звернених до всього світу. «Ми покладаємось на поєднання NFT та мистецтва, як на спосіб, що дозволить отримати необхідну увагу і кошти благодійників. З допомогою світової уваги та відкритості музеїв до наших ініціатив культурна спадщина України обов’язково буде відновлена», – додав VK, засновник META HISTORY museum. Раніше ми розповідали, як васильківський півник став зіркою аукціонів та виставки “Український фенікс. Васильківська майоліка”, яка відбувалася влітку у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва у Києві. Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: МКІП

bottom of page