top of page

ЗВІРІ, ПТАХИ І ТОЙ САМИЙ ПІВНИК: ВИСТАВКА ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ МАЙОЛІКИ У КИЄВІ

Виставка “Український фенікс. Васильківська майоліка” відкрилася у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва у Києві вчора і триватиме до кінця липня 2022 року. Автори проєкту мають на меті привернути увагу до васильківської майоліки зокрема та народного мистецтва в цілому.




Перша з моменту повномасштабного вторгнення експозиція у Національному музеї народного декоративного мистецтва створена спільно з Національним музеєм Революції Гідності, який і надав зірковий експонат — півника-посудину, що вцілів на кухонній шафі у Бородянці після прильоту російської авіабомби.

Півник, вкритий шаром пилу, експонується у скляному боксі. Поряд демонструється відео про те, як експонат знімали із майже зруйнованого будинку.

Півник, який став символом стійкості українців у війні, є тиражним виробом Васильківського майолікового заводу. Гіпсова форма створена у 1960-х роках; півник вироблявся заводом як мінімум двадцять років.


На виставці представлено кілька десятків інших творів цього заводу — ваз, тарілок, куманців, плесканців, химерних фігурок. Всього у музеї зберігається 1500 творів васильківської майоліки. Акцент зробили на творах із зображенням чи у формі птахів. У Музеї зазначають, що птахи є важливим візуальним елементом васильківської майоліки. Зокрема, легендарні автори Васильківського заводу Валерій і Надія Протор’єви часто давали творам відповідні назви: “Птах золотавий”, “Червоні птахи”, “Перепілки” тощо. На виставці представлені твори Протор’євих, створені в одному екземплярі.



Окрему увагу відвідувачам варто приділити роботам майстра художньої кераміки Омеляна Железняка (1909–1963). Він працював не у Василькові, а у Майстерні архітектурно-художньої кераміки Академії архітектури та будівництва УРСР, так званій Софійській гончарні. Тут експериментували та працювали над майолікою для оздоблення Києва. Зокрема, саме у Софійській гончарні виготовлені кахлі, які прикрашають станцію метро “Хрещатик” у Києві. Для феєричних пташок Железняка, як і для цих кахлів, характерні яскраві поливи та глазурування.



Квиток коштує 30 грн (дорослий) і 20 грн для дітей. До речі, на території Києво-Печерської Лаври, де знаходиться Музей декоративного мистецтва, не чутно повітряної сирени, тому варто слідкувати за сповіщеннями на своїх мобільних пристроях.





Матеріал: Катерина Лебедєва Фото: Катерина Лебедєва, Національний музей українського народного декоративного мистецтва

bottom of page