top of page

ВИСТАВКА ВІДТВОРЕНОЇ КОЛЕКЦІЇ ПИСАНОК ЕРАСТА БІНЯШЕВСЬКОГО ТРИВАЄ У КИЄВІ

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триває мінівиставка писанок з унікальної колекції Ераста Біняшевського, які відтворила відома майстриня писанкарства Зоя Сташук. Писанки з колекції Біняшевського демонструються у музеї вперше.

реконструйовані Зоєю Сташук писанки з колекції Ераста Біняшевського,

фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва



Творче кредо авторки реконструкції, – відтворювати стародавні зразки писанок для подальшого збереження

Близько року пані Сташук відписувала понад 700 писанок з колекції Ераста Біняшевського. Нині ж Національний музей українського народного декоративного мистецтва запрошує переглянути невелику частину грандіозної роботи, яку виконала майстриня.


фрагменти експозиції виставки писанок з колекції Ераста Біняшевського,

фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва


Ераст Біняшевський (1928–1996) належав до покоління шістдесятників. Хоч й за фахом був лікарем, кандидатом медичних наук, ученим секретарем наукового центру фізики живого та мікрохвильової резонансної терапії, разом з тим, був ще й мистецтвознавцем, колекціонером та дослідником творів українського народного мистецтва.


В 1960-70-х роках минулого століття він дуже активно збирав колекцію писанок карпатських регіонів, зроблених на повному яйці. І не тільки збирав, але й відмальовував зібрані зразки писанок. На листах ватману робив підготовчі малюнки писанок для друку, які нині зберігаються в бібліотеці Національного музею українського народного декоративного мистецтва.


Ераст Біняшевський (1928–1996)


"Переважна більшість збірки, над відтворенням якої я працювала – це покутські писанки, а також гуцульські та писанки з Поділля", — розповідає Зоя Сташук. Майстриня пояснює, що наповненість орнаментами писанок, яким, приміром, десять років, відрізняються від тих, що були створені 50-70 років тому. "Більш давні писанки дуже цікаві по орнаментиці й вони не схожі одна на одну. В них різні поділи, цікаво заповнені поля. В осучаснених писанках, яких я маю власну колекцію, дуже багато використовується сіточки та вся площа яйця заповнюється невеликою кількістю символічних знаків. Тому я вважаю, що колекція Ераста Біняшевського – унікальна", — пояснює пані Сташук.


наповненість орнаментами писанок, яким, приміром, десять років, відрізняються від тих, що були створені 50-70 років тому. Більш давні писанки дуже цікаві по орнаментиці й не схожі одна на одну

реконструйовані Зоєю Сташук писанки з колекції Ераста Біняшевського,

фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва


1968 року Ераст Біняшевський уклав й видав чи не єдиний на той час альбом «Українські писанки». Тираж розійшовся миттєво, а нині фоліант є раритетом.


"Дивні, чудові, прекрасні, чарівні, надзвичайні…, саме так висловлюються люди, коли бачать наші весняно-великодні писанки. Тому не дивно, що вони сприймаються символом України, символом вишуканості наших душ", - писав Ераст Біняшевський

У музею пояснюють, що реалізація такого проєкту є надважливою для збереження української культурної спадщини, адже відписані на яєчних шкаралупках писанки тепер можуть зберігатися ще понад сто років і слугуватимуть майбутнім поколінням матеріалом для дослідження. Про це мріяв й Ераст Біняшевський, який писав: "можна сподіватися, що подальше вивчення розписів українських писанок відкриє не тільки безліч загадок праісторії східнослов’янських народів, а й дозволить краще зрозуміти джерела сучасного декоративного мистецтва України».


реконструйовані Зоєю Сташук писанки з колекції Ераста Біняшевського,

фото — Національний музей українського народного декоративного мистецтва


відписані на яєчних шкаралупках писанки тепер можуть зберігатися ще понад сто років і слугуватимуть майбутнім поколінням матеріалом для дослідження

Крім писанок, у фондовій збірці Національного музею українського народного декоративного мистецтва зберігаються також ікони та рушники з колекції Ераста Біняшевського.


Виставка писанок з унікальної колекції Ераста Біняшевського в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триватиме до 17 квітня.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Запис розмови з Зоєю Сташук: Марина Марченко Матеріал: Ія Степанюк







bottom of page