top of page

В МАДРИДІ ВІДКРИЛАСЯ ГАЛЕРЕЯ КОРОЛІВСЬКИХ КОЛЕКЦІЙ

Галерея королівських колекцій (Galería de las Colecciones Reales) відкрилася у Мадриді 29 червня. Новий виставковий простір зібрав найцінніші скарби іспанської корони.


інтер'єр нової Галереї королівських колекцій у Мадриді,

фото - Patrimonio Nacional


Будівлю музеї спроєктувало бюро Mansilla + Tuñón. Перед архітекторами стояло непросте завдання органічно вписати нову будівлю в історичний ансамбль Королівського палацу та собору Альмудена. Загальна площа музею становить 40 тис. кв. м. Для відвідувачів зараз доступні 3 великих виставкових зали та археологічний зал, в якому можна побачити рештки міського муру та воріт IX століття (їх виявили під час будівництва нового музею).


Вартість будівництва Галереї королівських колекцій — 173 мільйони Євро, це — наймасштабніший та найдорожчий музейний проєкт в Іспанії за останні кілька десятиліть.


будівлю нового музею органічно вписали в історичний ансамбль міста,

фото - Patrimonio Nacional


На момент відкриття музею в його експозиції було представлено 650 експонатів, всі вони належать до великої королівської колекції, яка налічує близько 160,000 цінних предметів. Тут можна побачити роботи Дієго Веласкеса, Франциско Гойї та Караваджо, давні гобелени, предмети іспанського декоративно-ужиткового мистецтва, зброю королівські карети.


Робота над створенням музею тривала понад два десятиліття. Сама ж ідея створення Галереї королівських колекцій виникла ще у 1930-х роках, але тоді будівництву завадила громадянська війна.


інтер'єри нової Галереї королівських колекцій у Мадриді,

фото - Patrimonio Nacional


В Іспанії виставка експонувалася з листопада 2022 до травня 2023 року, а потім переїхала до кельнського Музею Людвіга, де триватиме до 24 вересня.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк Фото: Patrimonio Nacional


bottom of page