top of page

ТРІУМФ СПРАВЕДЛИВОСТІ. ВИСТАВКА ПРО МОДЕРНІЗМ В УКРАЇНІ 1900-1930-Х РОКІВ ВІДКРИЛАСЯ У КЕЛЬНІ

Ввечері другого червня в кельнському Музеї Людвіга було, без перебільшень, тіснувато. Вернісаж виставкового проєкту “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova” (“Тут і зараз у Музеї Людвіга. Модернізм в Україні 1900-1930-х років & Дарія Кольцова”) зібрав чималу міжнародну аудиторію.


"Плаский торс" Олександра Архипенка (1914) та проєкти театральних костюмів Вадима Меллера (1919-1920 рр.) в експозиції виставки “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova”,

фото - Rheinisches Bildarchiv Cologne/ Joschua Rohluff


“HERE AND NOW” — не просто словосполучення у назві проєкту. Це — серія виставок, які об’єднані єдиною концепцією — вони кидають виклик конвенційним підходам музейних практик з огляду на сучасні обставини. Музей Людвіга презентує такі експозиції вже впродовж кількох років, а виставка про модернізм в Україні стала дев’ятою “серією” цього проєкту.


“HERE AND NOW” — не просто словосполучення у назві проєкту. Це — серія виставок, які об’єднані єдиною концепцією — вони кидають виклик конвенційним підходам музейних практик

Який же виклик було кинуто у виставкових залах Музею Людвіга цього разу? В інституції кажуть, що війна Росії проти України змінила їхній підхід до концепції “Російського авангарду”. Мовляв, так вже історично склалося, що багатьох митців, зокрема Олександру Екстер, Олександра Богомазова, Володимира Бурлюка та Василя Єрмилова (роботи яких є у колекції Музею Людвіга) об’єднали “парасольковим” терміном “російський авангард”. Але ж усі ці митці жили й працювали в Україні, відіграючи ключову роль у формуванні української культури початку 20 століття. Вони народилися або впродовж років творили у Києві, Одесі та Харкові, вправляючись тут в авангардних течіях кубофутуризму, супрематизму та конструктивізму.


"Краєвид" (1909) та "Українська селянка" (1910-1911) Володимира Бурлюка (на передньому плані) в експозиції виставки “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova” ,

фото - Rheinisches Bildarchiv Cologne/ Joschua Rohluff


гості вернісажу "HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova”, фото - Museum Ludwig


Виставка “Modernism in Ukraine 1900-1930s” об’єднала близько 80 живописних і графічних творів. Чимало експонатів для цього проєкту надали Національний художній музей України та Музей театрального, музичного та кіномистецтва України. Вперше виставка була представлена під назвою “В епіцентрі бурі: Модернізм в Україні 1900-1930-х років” у Національному музеї Тіссен-Борнесіса у Мадриді в листопаді 2022 року. Кельнську експозицію доповнили твори з колекції Музею Людвіга та приватних збірок.


“Ми радіємо з того, що вперше можемо показати український модернізм Європі завдяки цій виставці. Сповнені сили та краси художні твори з колекцій Національного художнього музею України та Музею театрального, музичного та кіномистецтва України були евакуйовані у розпал війни. Ми солідарні з нашими колегами та українським народом”, — каже Рита Керстинг, заступниця директора Музею Людвіга.


“Ми радіємо з того, що вперше можемо показати український модернізм Європі завдяки цій виставці", — Рита Керстинг, заступниця директора Музею Людвіга

"Портрет" (кін. 1920-х рр.) Костя Єлеви та "У тирі" (1932) Семена Йоффе

в експозиції виставки “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova” ,

фото - Rheinisches Bildarchiv Cologne/ Joschua Rohluff


фрагмент експозиції “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova” ,

фото - Rheinisches Bildarchiv Cologne/ Joschua Rohluff


Багато представлених митців, зокрема, Олександр Богомазов, Анатоль Петрицький, Сара Шор, а також мистецькі групи, наприклад, бойчукісти та Культур-Ліга, — стали справжнім відкриттям для західної публіки.


Концепція проєкту пропонує глядачам своєрідний екскурс історією розвитку модернізму в Україні. Модерністський рух тут розгортався на складному соціально-політичному тлі: руйнування Російської імперії, Перша світова війна, революції 1917 року, нетривала незалежність Української Народної Республіки (1917-1920), зрештою, створення Радянської України. Парадоксально, але попри цей політичний хаос, українське мистецтво, у всіх його видах та проявах, переживало справжній розквіт.


парадоксально, але попри політичний хаос, українське мистецтво початку 20 століття, у всіх його видах та проявах, переживало справжній розквіт

“Такі складні історичні умови призвели до багатогранного поєднання українських, польських, єврейських та російських елементів, а це створило виразний культурний профіль в Україні. Виставка відображає поліфонію мистецьких стилів та культурних ідентичностей, що існували в Україні на початку 20 століття,” — йдеться в анотації до проєкту.


Куратори кельнського продовження “Модернізму в Україні 1900-1930-х років” не змінилися, це — науковці Костянтин Акінша, Катя Денисова та Олена Кашуба-Вольвач.


проєкт пропонує глядачам своєрідний екскурс історією розвитку модернізму в Україні, зокрема експозиція доповнена інформативним таймлайном ключових подій мистецького життя України початку 20 ст., фото - Museum Ludwig


Новий історико-мистецький погляд на цей період знайшов відображення у роботі сучасної мисткині Дарії Кольцової, яку до участі у проєкті запросила кураторка Музею Людвіга Юлія Бердіярова.


“Ми раді, що ця виставка тут, але ми не раді, якою ціною, вона відбулася”, - співкураторка проєкту Юлія Бердіярова

У своїй монументальній роботі, створеній спеціально для цього проєкту, Дарія Кольцова зображує знамениту конструктивістську будівлю Держпрому, зведену в її рідному місті Харкові 1928 року, як символ більшовицької влади в Україні.


робота Дарії Кольцової в експозиції виставки “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova”, фото — Дарія Кольцова


Тисячі вікон архітектурного гіганта віддзеркалюють 100 років української історії. Розквіт модерної культури, символом якого став і Держпром, закінчився великим терором 1936-38 років. Яскраву та об’ємну архітектуру Кольцова зводить до темного силуету, нагадуючи про репресії, що ховалися за цим фасадом.


“Орнаменти, література та мова мають сьогодні екзистенційне значення, вони живі та потужні попри роки знецінення радянською владою. Це відображено також й у роботах модерністських митців з України, що “віддзеркалюються” у вітражі Дар’ї Кольцової,” - йдеться в анотації до проєкту.


яскраву та об’ємну архітектуру Держпрому Дарія Кольцова зводить до темного силуету, нагадуючи про репресії, що ховалися за цим фасадом

фрагмент експозиції “HERE AND NOW at Museum Ludwig. Modernism in Ukraine 1900-1930s & Daria Koltsova” ,

фото - Rheinisches Bildarchiv Cologne/ Joschua Rohluff


Наприкінці формальної частини вернісажу кураторка Юлія Бердіярова звернулася до публіки зі словами: “Ми просимо вас не тільки “stand with us”, а також “rediscover and understand us””


“Тріумф справедливості” таким би міг бути підзаголовок цієї події. Дуже сподіваюся, що це не просто виставка художніх творів, а таки результат визнання і переосмислення українського мистецтва у світовому контексті.


Проєкт триватиме у Музеї Людвіга (Кельн) до 24 вересня, а далі помандрує до Брюсселя, Відня та Лондона.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Анна Ветцлер-Манюк

Всі фотоматеріали надано Музеєм Людвіга у Кельні (Das Museum für Moderne und Zeitgenössische Kunst in Köln)

bottom of page