top of page

РОБОТИ ФЕДОРА ТЕТЯНИЧА ТА ВАСИЛЯ ЧЕКРИГІНА ПОКАЖУТЬ НА ВИСТАВЦІ В АМСТЕРДАМСЬКОМУ МУЗЕЇ СТЕДЕЛЕК

Музей Стеделек (Stedelijk Museum Amsterdam) готує виставку "Космізм — образи майбутньої зустрічі" (Cosmism – Images from a Future Gathering), вернісаж планують на 13 січня 2024 року. Організатори розповіли, що проєкт занурить відвідувачів у нетрі космізму, філософського руху початку двадцятого століття, який вбачав порятунок людства та перемогу над смертю у новітніх технологіях та дослідженні космосу. В експозиції будуть представлені й твори українського митця Федора Тетянича.



"Біотехносфера — корабель" (1980), Федір Тетянич. Колекція Stedelijk Museum Amsterdam


Нещодавно колекція музею Стеделек поповнилася роботами українського митця Федора Тетянича

Йдеться про художні твори Тетянича 1970-80-х років. На виставці "Космізм — образи майбутньої зустрічі" (Cosmism – Images from a Future Gathering) їх вперше представлять відвідувачам музею. Інші художні твори, що сформують експозицію, походять з колекції Миколи Харджиєва (1903-1996).


Космізм свого часу справив величезний вплив на вчених, революціонерів і художників, які прагнули відобразити ці бачення майбутнього у своїй творчості.


Головним героєм виставки стане художник Василь Чекригін (1897–1922), життєвий та творчий шлях якого пов'язаний з Україною. Він став одним з найпалкіших адептів космізму. У своїх роботах митець зображав різні можливі сценарії спасіння "людини майбутнього".


автопортрет Василя Чекригіна (1918-20 рр.), композиція на тему "Воскресіння з мертвих" (1920) та ескіз до серії "Про собор музею Воскресіння" (1921), Василь Чекригін всі роботи з колекції Миколи Харджиєва


Крім робіт Василя Чекригіна на виставці представлять твори Казимира Малевича, Наталії Гончарової, Павла Філонова, Єлени Гуро, Івана Леонідова, Михаїла Матюшина. Всі — з колекції Миколи Харджиєва. Частиною проєкту стане інтерактивна інсталяція Cosmist Reading Room (2020 – триває) Антона Відокле, російсько-американського митця, куратора та засновника журналу e-flux. Інсталяція заглибить глядача в історичні контексти та сучасні роздуми про космізм. Ще одним доповненням до проєкту буде інсталяція "Володар зірок" (2009) дуету казахстанських художників Єлени та Віктора Воробйових.



"Успіння святого" (1907-08 рр.), Казимир Малевич з колекції Миколи Харджиєва








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.





bottom of page