top of page

НА GOOGLE ARTS & CULTURE З'ЯВИВСЯ РОЗДІЛ ПРО КУЛЬТУРУ КРИМСЬКИХ ТАТАР

У новому розділі детально описані та продемонстровані традиційні прикраси та предмети побуту, а також обряди й традиції кримських татар.


Бахчисарай (1857), Фрідріх Гросс колекція Національного музею історії України


Матеріал про кримських татар перекладений кримськотатарською та англійською мовами, він органічно доповнює онлайн-простір української культури на платформі Google Arts & Culture — "Україна поруч" (Ukraine is Here).


Розділ має на меті показати культуру кримських татар як живе явище з безперервними традиціями, які досі впливають на цінності суспільства, є частиною повсякдення, політичної культури та взаємин із навколишнім світом і людьми. Традиційна культура цієї спільноти століттями поєднувала в собі окремі риси різних цивілізацій: середземноморської, близькосхідної, центральноазійської. Але вона вибудувала власну ідентичність та самобутність в унікальному етнічному мереживі Криму.


розділ про культуру кримських татар на Google Arts & Culture


В онлайн-просторі "Україна поруч" українська культура репрезентована чотирма розділами: Культура, Архітектура, Мистецтво та Природа. Користувачі платформи можуть віртуально побувати на екскурсіях українськими музеями та галереями, а також дослідити фізичну та контекстну інформацію про твори мистецтва.


Google Arts & Culture — одна із найбільших онлайн-платформ з творами мистецтва та культурними артефактами від партнерських організацій по всьому світу (міністерства культури, музеї, мистецькі/культурні фонди).


Раніше ми також писали про виставковий проєкт "MIRAS. Спадщина", присвячений культурі кримських татар. Він відбувався у Скарбниці Національного музею історії України. Тоді відвідувачі мали унікальну можливість доторкнутися до речей, які характеризують історію, мову й культуру кримськотатарського народу.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк Фото: Google Arts & Culture





bottom of page