top of page

АУДІОГІДИ УКРАЇНСЬКОЮ ЗАПУСТИЛИ В МУЗЕЇ АЛБАНІЇ ТА БІБЛІОТЕЦІ ІРЛАНДІЇ

Прослухати аудіоекскурсію українською тепер можна буде у Національному музеї середньовічного мистецтва в Албанії та у дублінській бібліотеці коледжу Трініті, повідомили у пресслужбі Офісу президента. Сьогодні презентація аудіогіда українською мовою відбулася в Національному музеї середньовічного мистецтва в албанському місті Корча. Він став першим албанським музейним закладом, де можна прослухати аудіоекскурсію українською. Музей створено в 1980 році. Він відомий однією з найбільших у світі колекцій візантійських ікон, виробів із кераміки, дерева, цінних металів і коштовного каміння.

Національний музей середньовічного мистецтва в албанському місті Корча відомий однією з найбільших у світі колекцій візантійських ікон. Фото — Офіс президента України

Ще один аудіогід українською мовою днями запрацював у старій бібліотеці коледжу Трініті в Ірландії. Він дасть змогу українським відвідувачам, випускникам, працівникам і студентам ознайомитися з 1200-річною Келлською книгою (The Book of Kells). Цей рукопис вважається найбільшим культурним скарбом Ірландії.

Бібліотека коледжу Трініті – одна з найкрасивіших у світі. У її Довгій залі (Long Room) зберігається 200 тис. цінних книг.

Посольство України в Ірландії ініціювало відкриття українськомовного аудіогіда у бібліотеці в січні 2022 року. Витрати на його створення повністю покрила адміністрація бібліотеки.

бібліотека коледжу Трініті – одна з найкрасивіших у світі, у її Довгій залі зберігається 200 тис. цінних книг. Фото - Trinity College Dublin

Раніше ми вже писали, що аудіогід українською з'явився одразу у двох музеях Нідерландів та у художньому музеї (Kunstmuseum) Базеля. Міністерство культури та інформаційної політики України у грудні 2022 повідомило про плани запустити українськомовний гід у паризькому Луврі.


Створення та запуск аудіогідів українською мовою у провідних музеях та галереях України та світу розпочалося за ініціативи першої леді України Олени Зеленської 2021 року. Загалом у межах цього проєкту запрацювало вже 56 аудіогідів у 36 країнах. також читайте: ЛАГІДНА УКРАЇНІЗАЦІЯ У STAATSGALERIE STUTTGART. ЛЬВІВ’ЯНКА ПРОВОДИТЬ ЕКСКУРСІЇ МУЗЕЄМ ДЛЯ ВПО Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Матеріал: Ія Степанюк Фото: Офіс президента України, Trinity College Dublin

bottom of page