top of page

ДИТЯЧА ЗБРОЯ ТА ПОРТРЕТИ: УКРАЇНСЬКІ МУЗЕЇ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО ВИСТАВКИ ПРО ДИТИНСТВО, ЩО ТРИВАЄ У ЛИТВІ

У Національному музеї Литви «Палац Великих князів Литовських» відкрилася нова виставка «Безтурботний вік. Дитинство у Великому князівстві Литовському». До проєкту долучилися й українські музеї, зокрема Львівський історичний музей та Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Возницького.


дитячий портрет з пташкою з колекції Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького на виставці «Безтурботний вік. Дитинство у Великому князівстві Литовському», Вільнюс, 2022. Фото — Вітаутас Абрамаускас, National Museum – Palace of the Grand Dukes of Lithuania

«Безтурботний вік. Дитинство у Великому князівстві Литовському» розповідає про різні аспекти дитинства в історичний період 14-18 ст.. На виставці представлено близько 300 експонатів з музеїв, архівів та бібліотек Литви, Польщі, Австрії, Швеції, Угорщини та України. Львівський історичний музей надав для цього проєкту рідкісні зразки дитячої зброї та амуніції, а Львівська національна галерея мистецтв — дитячі портрети.


Виставка складається з кількох тематичних частин: вагітність та народження дитини; перші місяці життя та смертність серед немовлят у цей історичний період; догляд за дитиною та дитяче здоров’я; виховання, освіта та розваги; участь дітей у суспільному житті та їхня соціальна роль. Серед артефактів, які можуть оглянути відвідувачі, — портретний живопис, рукописи, учнівські підручники та зошити, археологічні знахідки, дитячий одяг та аксесуари, меблі, іграшки та інші предмети, що прямо чи опосередковано стосуються теми дитинства.


відвідувач розглядає рідкісні зразки дитячої зброї та амуніції надані для виставки «Безтурботний вік. Дитинство у Великому князівстві Литовському» Львівським історичним музеєм, Вільнюс, 2022. Фото — Вітаутас Абрамаускас, National Museum – Palace of the Grand Dukes of Lithuania


На перший погляд, може здатися, що більшість експонатів розповідають про побут дітей з заможних сімей чи нащадків аристократичних родин, адже саме яскраві, коштовні, щедро оздоблені предмети — перше, за що чіпляється погляд відвідувача. Втім, оглянувши виставку уважніше, не важко знайти й іншу її сюжетну лінію, яка ілюструє менш привілейоване та часто суворе дитинство дітей з сімей селян та робітників, а також дітей-сиріт. Втім ці, здавалося б, абсолютно різні світи, незалежно від епохи чи статків, таки мають низку спільних універсальних предметів — це іграшки, книги, дитячі меблі, без яких не обійдеться жодне покоління.



Виставка триватиме у Національному музеї Литви «Палац Великих князів Литовських» до 15 січня 2023. Раніше ми вже писали про виставку «Містика барокової скульптури: Йоанн Ґеорґ Пінзель та інші майстри Львова XVIII ст.», що відбувалася у цьому ж музеї взимку.




Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Фото: Вітаутас Абрамаускас, National Museum – Palace of the Grand Dukes of Lithuania Матеріал: Ія Степанюк


bottom of page