top of page

ФІНАЛЬНИЙ МУРАЛ ПРОЄКТУ THE WALL З'ЯВИВСЯ У СТОЛИЦІ КЕНІЇ НАЙРОБІ

Мурал «Grains of Culture», який презентували 16 березня у столиці Кенії Найробі, став фінальним з 5 муралів-символів в межах проєкту The Wall. Артпроєкт об'єднав українських та міжнародних художників задля створення монументальних стінописів у різних країнах світу, аби показати єдність та протистояння країні-агресору.


мурал «Grains of Culture», Найробі, Кенія. Фото - Port.


Організатори проєкту кажуть, що «стіна», яку створюють митці, символізує опір України сусіду-агресору та умовний захисний бар'єр, що захищає інші країни світу від війни. "Назва проєкту асоціюється з культовим альбомом Pink Floyd, рок-опери, що розповідає про героя, відгородженого від усього світу стіною, за якою він бореться зі своїми внутрішніми демонами. Україна має справу із зовнішнім демоном. Але метафора дозволяє почати діалог про ставлення світу до України як «ми та вони». Ми хочемо переосмислити та подивитися на ментальну та історичну стіну, яка досі нас розділяє. І яку треба ліквідувати, щоб ми почувалися єдиною громадою", – говорить кураторка проєкту The Wall Катя Тейлор.

Цей проєкт має на меті показати те спільне, що є у Кенії та України, включаючи спільні цінності, цілі та права, зазначають організатори. Над муралом у Найробі працювали відомі кенійські та українські художники: Moha, Eliamin Ink, Аліна Коник, Андрій Ковтун та Нікіта Кравцов. Нікіта Кравцов, до речі, також працював над віденським стінописом проєкту The Wall «The Stripes of Freedom» («Смуги свободи»), який презентували у столиці Австрії восени 2022 року.


художник Нікіта Кравцов поруч муралу «Grains of Culture», Найробі, Кенія. Фото - Port.


"Африка є дуже важливою країною для наших дипломатичних стосунків. Це дуже важливий та досі недосліджений континент для України. Ми не просто створили мурал в Найробі, ми започатковуємо дружбу між нашими країнами. Ми говоримо тут про традиційні цінності, схоже минуле та спільне майбутнє”, – говорить Нікіта Кравцов, художник, автор концепції муралу «Grains of Culture» в Найробі.


Про концепцію муралу «Grains of Culture» автори проєкту кажуть, що вона торкається водночас трьох тем, які є близькими як українському, так і кенійському народам. Серед цих символів уважний глядач зможе розпізнати переосмислення колоніального минулого та постколоніальної ролі наших країн, стагнацію імперії, яка відчуває наближення свого кінця тож намагається повернутись до свого імперського коріння та атакувати інші незалежні країни. Мурал «Grains of Culture» символізує політичні, економічні та дипломатичні стосунки між Кенією та Україною через символи зерен кави та пшениці.

Проєкт The Wall реалізовується Українським інститутом та агенцією Port., за підтримки Міністерства Закордонних справ України. також читайте: МАДРИД, НЬЮ-ЙОРК, КРАКІВ: 7 ВИСТАВОК УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ ЗАКОРДОНОМ Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк Фото: Port.





bottom of page