top of page

Фінісажі березня: 7 виставок, які варто встигнути побачити цього тижня

Підготували добірку виставкових проєктів, які добігають кінця вже цього тижня. Сподіваємося, наш арт гід фінісажами березня стане у пригоді, якщо саме зараз ви плануєте культурну програму на вікенд.


гостя виставки The Collectyv/Колектив в NAMU фото — Євген Генсюровський/NAMU


Виставковий календар першого місяця весни видався доволі щільним: велика виставка молодих художниць та художників у NAMU, роботи подружжя українських модерністів Маргіт та Романа Сельських з приватної збірки в Одеському національному художньому музеї, ретроспектива керамістки Неллі Ісупової, чия кераміка не залишить без посмішки жодного глядача, та ще кілька цікавих мистецьких проєктів, які радимо встигнути побачити.




THE COLLECTYV/КОЛЕКТИВ

Національний художній музей України (NAMU), Київ

фрагмент експозиції виставки The Collectyv/Колектив в NAMU фото — Євген Генсюровський/NAMU


Благодійна виставка  The Collectyv/Колектив представляє твори 16 сучасних українських художників та художниць. Це — незалежна група митців, які долучилися до програми “Спільнота” фонду “Рідні”, спрямованої на підтримку дітей-сиріт та дітей, що постраждали від російської агресії. 


Назвою "(the) Collectyv" організатори прагнули вшанувати українських митців минулого, які безжально переслідувалися радянською та царською владами й попри це творили мистецтво заради кращого майбутнього українського народу.


"Однією з ключових цінностей проєкту є формування української культури майбутнього, адже підтримка та розвиток дітей — це шлях до того суспільства, якого ми прагнемо", — кажуть організатори.


Виставка триватиме до 30 березня.




СОНЦЕ ЗАХОДУ / SOL OCCIDENS. МАРГІТ ТА РОМАН СЕЛЬСЬКІ Одеський національний художній музей

фрагмент експозиції виставки Романа та Марґіт Сельських "Сонце заходу / Sol Occidens" в Одеському національному художньому музеї фото — Одеський національний художній музей 


Виставка живопису Марґіт та Романа Сельських з колекції Едуарда Димшица повертає Одеський національний художній музей до магістралі виставкової діяльности, дослідження та експонування українського мистецтва.


Завдяки унікальному життєвому досвіду  подружжя Сельських віднайшло власний неповторний мистецький стиль. Навчання у Парижі на початку 1930-х років на все життя збагатило їхню художню мову, а майстерні Фернана Леже, паризьке оточення Пабло Пікассо, багаторічне дослідження спадщини Барбізонської школи та доробку Поля Сезанна впливали на їхню творчість до кінця життя. Яскраве світло та кольори сонця заходу залишалися з мистцями навіть у найтемніші часи їхнього життя.


"Вони були не тільки люблячою парою, але й творцями-однодумцями. Ці митці є одними з найзнаменитіших майстрів образотворчости не тільки на теренах галицького краю, але й в масштабах всієї національної культури", — зазначає Едуард Димшиц.


Виставка триватиме до 31 березня.




ПРОМІНЬ ВХОДИТЬ У ГРУНТ. НІКІТА КАДАН

Voloshyn Gallery, Київ

фрагмент експозиції виставки Нікіти Кадана “Промінь входить у ґрунт” в Voloshyn Gallery, фото - Voloshyn Gallery

Нікіта Кадан – один з найпопулярніших художників свого покоління. Він брав участь у 56-й Венеційській бієнале та у паралельній програмі 59-ї Венеційської бієнале, мав персональні та групові виставки у відомих арт інституціях. У своїй практиці Кадан досліджує парадокси політики памʼяті. Художник звертається до питань зв'язку історії, культури та насилля. Зокрема, до українських травм та мінливих способів вписування їх в історію.


“Промінь входить у ґрунт” – друга персональна виставка художника у Voloshyn Gallery. Представлений на виставці комплекс робіт (скульптури, малюнки вугіллям, живопис), створений у 2024 році та експонується вперше. Він тяжіє до події, що сталася 10 жовтня 2022 року у Києві, під час одного із найбільш масованих російських обстрілів території України. Одна з ракет тоді вибухнула на дитячому майданчику у парку ім. Тараса Шевченка, що розташований безпосередньо біля приміщення галереї.


Виставка починається з роботи, що продовжує серію "Тінь на землі", розпочату автором у березні 2022 року, коли він знаходився у приміщенні галереї як у бомбосховищі й почав там працювати.


Виставка триватиме до 31 березня.




ПРОСТІР ЛЮБОВІ. НЕЛЛІ ІСУПОВА

Національний музей декоративного мистецтва України, Київ

"Вперед до перемоги", Неллі Ісупова фото — Національний музей декоративного мистецтва України


На виставці представлено авторські твори кераміки з колекції музею та з приватної збірки художниці. Експозиція  проєкту — ретроспективна й демонструє усі творчі етапи діяльності мисткині.


Творчість Неллі Ісупової втілює філософське ставлення до життя, сприйняття простору у яскравих, насичених добром і посмішкою, кольорах. Барвистий простір чудернацьких дерев, екзотичних квітів і фантазійних предметів населяють чарівні птахи та дивакуваті тварини. У ньому живуть добродушні люди та плавають дивні риби. 


Своїми творіннями авторка прагне допомогти людям відволіктися від проблем та заклопотаності й хоча б на деякий час викликати посмішку на їхньому обличчі.


Виставка триватиме до 31 березня.




СКОРБОТНИЙ ХРИСТОС. ТЕ, ЧОГО НЕ ВИДНО Музей Івана Георгія Пінзеля, Львів

фігура Скорботного Христа, яка увінчувала купол каплиці Боїмів, в експозиції виставки “Скорботний Христос. Те, чого не видно” фото — Іван Станіславський


Два роки тому Скорботний Христос вперше за понад чотири століття "спустився" з купола каплиці Боїмів, аби отримати фахову допомогу реставраторів. Минуло багато місяців кропіткої роботи науковців та дослідників, була довга евакуація пам'ятки до Польщі й повернення до рідного Львова напередодні Різдва 2023 року. І ось зараз відреставровану фігуру, вкрай детально і з абсолютно неможливих досі ракурсів, можна оглянути на виставці “Скорботний Христос. Те, чого не видно” у Музеї Івана Георгія Пінзеля.


Виставка триватиме до кінця березня (музей працює у п’ятницю та суботу).




ПАМ’ЯТЬ РОДУ. МАРІУПОЛЬ 1970-80-Х РОКІВ НА ФОТОГРАФІЯХ З СІМЕЙНИХ АЛЬБОМІВ

Львівський муніципальний мистецький центр 

експозиція фотопроєкту "Пам'ять роду. Маріуполь 70-80-х років на фотографіях з сімейних альбомів" у Львівському муніципальному мистецькому центрі фото — Іван Станіславський


Проєкт фотографа та дослідника монументального мистецтва Івана Станіславського. 


Іван жив у Маріуполі, писав про рідне місто і показував світові унікальні місцеві твори монументального мистецтва. Автор книги “Всі відтінки маріупольських мозаїк” та документального проєкту  “Маріуполь монументальний”.


Фотопроєкт “Пам’ять роду” спрямований на збереження історії Маріуполя, досліджуючи місто через призму особистих переживань. Завдяки аматорським світлинам, зібраним у сімейних альбомах, ми маємо можливість відкрити для себе різноманітні історії, події та емоції, що визначали життя людей багато років тому. Ці знімки чудово передають атмосферу того часу відображаючи деталі побуту, моду та взаємодії людей.

В експозицію увійшли світлини з кількох родинних архівів (в тому числі й з  особистого альбому автора) зроблені в період 1970-80-х років.  


Виставка триватиме до 31 березня.




ЖИВОПИС ТА РИСУНОК ПОДРУЖЖЯ НІНИ ТА СЕРГІЯ РЕЗНІЧЕНКІВ 

Галерея “Зелена канапа”, Львів

фрагмент експозиції виставки живопису та рисунку подружжя Резніченків у галереї "Зелена канапа" фото — галерея "Зелена канапа"


Напівабстрактні квіти, жіночі портрети та інтер’єри, що перетікають у живописні нагромадження тканин і розчиняються у фоні як у піні морській; “смачне місиво” олійної фарби з пастозним мазком та патьоками, структурна й тональна амплітудність, кольоровий контраст — так малярство Резніченків описують організатори  виставки. 


Виставка триватиме до 31 березня.


Також читайте про, ймовірно, найгучніший вернісаж цієї весни — ретроспективну виставку "Алла Горська. Боривітер". Проєкт відкрився минулого тижня в Українському домі у Києві. Експозиція займає одразу 2 поверхи виставкового простору й представляє відвідувачам понад 100 творів: живопис, графіка, ескізи монументальних робіт з музейних і приватних колекцій; інсталяція сучасних художників Олексія Сая і Миколи Марусика, створена за мотивами вітража "Шевченко. Мати".







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Надія Батюк



Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page