top of page

ВАРШАВСЬКИЙ МУЗЕЙ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА ПЕРЕНІС ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

Велику виставку "Тигр у саду. Мистецтво Марії Примаченко", відкриття якої мало відбутися у Варшаві 22 березня, перенесли на квітень. Про це сьогодні повідомили у Варшавському музеї сучасного мистецтва.



"Прийшов кум до куми, а кума моркву поле", 1992. Марія Примаченко фото — Варшавський музей сучасного мистецтва

"Прийшов кум до куми, а кума моркву поле", 1992. Марія Примаченко фото — Варшавський музей сучасного мистецтва


"Перенесення вернісажу сталося через непередбачувані труднощі, пов'язані з бойовими діями в Україні. Виставка відкриється 5 квітня", — йдеться у повідомленні

Також в інституції уточнили, що проєкт представить відвідувачам 89 робіт української художниці з приватної колекції Едуарда Димшиця.


Відомо, що виставка "Тигр у саду. Мистецтво Марії Примаченко" буде останнім проєктом, що відбудеться у тимчасовому павільйоні Варшавського музею сучасного мистецтва на березі Вісли, після цього інституція переїде до новозбудованого корпусу.



Варшавський музей сучасного мистецтва

тимчасовий павільйон Варшавського музею сучасного мистецтва на набережній Вісли фото — Варшавський музей сучасного мистецтва


Колекціонер Едуард Димшиц володіє великою збіркою робіт Марії Примаченко. У червні 2022 року він запропонував Національному музею у Львові ім. Андрея Шептицького організувати виставку "Марія Примаченко."Дарую Україні!"" та знову відчинити двері для відвідувачів. Тоді у п'яти залах глядачам представили близько 100 робіт української мисткині.


Проєкт став, ймовірно, першою великою виставкою в Україні з початку широкомасштабної війни, і знаменував поступове відновлення діяльності й інших українських музеїв.

відвідувачки на виставці "Марія Примаченко."Дарую Україні!"" в Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького, липень 2022

відвідувачки на виставці "Марія Примаченко."Дарую Україні!"" в Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького, липень 2022 фото — Національний музей у Львові ім. А. Шептицького


Впродовж 2022-2023 років виставки творів Марії Примаченко з успіхом відбувалися в Україні та світі. Влітку минулого року картини мисткині вперше показали у Британії. На виставці у лондонській Saatchi Gallery представили 23 роботи художниці зі збірки її родини.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал: Ія Степанюк




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.









bottom of page