top of page

ПОШУК СЛІВ: ВИСТАВКА ДАНІКА МАНЖОСА І РОМАНА МІНІНА У МСУМК

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків (МСУМК) презентували новий спільний проєкт Даніка Манжоса і Романа Мініна. Понад місяць художники працювали у музейному просторі, створюючи серію робіт, які об’єднали у виставку під назвою «Пошук слів». Кураторкою проєкту стала Катерина Михайлюк.


У МСУМК зазначають, що не зважаючи на те, що на початку травня інституція презентувала першу з часу повномасштабного вторгнення виставку творів Романа Мініна, саме «Пошук слів» знаменує повноцінне відновлення роботи Музею.


«Я вважаю, що це надзвичайна відповідальність — створювати мистецтво зараз: ідеї автора мають бути дуже виразними, чіткими, які відображатимуть цей складний час, в якому ми живемо, — каже Данік Манжос. - Тому я розділив цю відповідальність (відповідальність саме за зміст думок) і залучив до проєкту різних людей: вимушених переселенців, дітей і дорослих, працівників інституції. Наприклад, дівчинка Злата написала, що дуже скучила за своїм котиком Басіком, написала це 5 разів – переконливо. Анастасія написала свою адресу в Донецькій області. Катя написала, що цінує момент в якому живе, і усе навколо себе… У картині мого світу найважливішими є краса і момент, в якому ми є. Потрібно цінувати та шукати красу у вигляді сонця, неба, квітів, навіть якщо усе здається сірим і нічого милого в тому не бачиш. У центрі моєї роботи — силует людини".


Данік Манжос народився у Донецькій області. 2015 року, після початку російсько-української війни, покинув домівку і переїхав у Київ, там закінчив Київську академію мистецтв, працював у жанрі живопису. На початку 2022 року повномасштабне вторгнення Росії змусило митця переїхати вдруге, зараз він тимчасово живе на Волині.


Його колега та співтворець «Пошуку слів» Роман Мінін останні роки жив та творив у Харкові, коли там почалися обстріли, був змушений переїхати. Роман працює у різних жанрах і медіа, розвиває свій напрямок - трансмонументалізм. Мікс декоративного мистецтва та індустріального стилю в картинах про життя гірників став візитівкою Мініна. Свого часу Мінін створив творчий Хаб у Харкові та підтримував творчу соціальну активність і розвиток сучасного цифрового мистецтва у місті. «Я намагався розмовляти про цю війну ще заздалегідь: зробив серію фотографій про війну.

Багато моїх композицій завжди були про війну, - розповідає Роман Мінін. - Я сказав все про цю війну ще до того як вона сталася. І зараз в мене дійсно залишилось не дуже багато слів. І ці слова потрібно шукати. 2010 року я вигадав композицію, яка називається «План втечі з Донецької області». Вона була початком мого захоплення шифруванням слів та віршів. Мені дуже подобається, коли у творі мистецтва потрібно щось шукати, тому створюю свої композиції складними, щоб глядач не відразу міг знайти всі відповіді».



Організатори проєкту зазначають, що усі кошти, отримані з продажу квитків, будуть направлені на допомогу нашим захисникам – на формування аптечок і тактичних наплічників медичних інструкторів на передову.





bottom of page