top of page

ПОПОВНЕННЯ: ЩЕ ОДНУ РОБОТУ АРХИПЕНКА ДОДАВ ДО ПОСТІЙНОЇ ЕКСПОЗИЦІЇ ШТУТГАРТСЬКИЙ STAATSGALERIE

У постійній експозиції штутгартського музею Staatsgalerie з’явилася ще одна скульптура Олександра Архипенка. Донедавна тут була представлена лише одна його робота — «Плоский торс» у мармурі, зараз відвідувачі можуть оглянути ще одну роботу українського скульптора — також «Плоский торс», але вже у бронзі.


донедавна у постійній експозиції штутгартського музею Staatsgalerie була представлена одна робота Олександра Архипенка - «Плоский торс» (1914 р.) у мармурі


Про поповнення в експозиції ми дізналися від кураторки Анни Ветцлер-Манюк. Раніше ми розповідали про те, що Анна проводить екскурсії українською мовою для відвідувачів музею Staatsgalerie. «Десь у середині листопада я проводила нову екскурсію, зайшла в зал і здивувалася що їх (скульптур Архипенка - ред.) вже дві», — розповідає Анна. — «Точної дати, коли саме з’явилася друга робота українського скульптора, я не знаю, але це було приблизно місяць тому». «Плоский торс» існує в кількох матеріалах: алюмінії, позолоченому гіпсі, бронзі, посрібленій бронзі та мармурі. У колекції штутгартського музею було два «Плоских торси» 1914 року — з білого мармуру та бронзи. Їх придбали для Staatsgalerie в 1953-1955 рр.. Мармурова скульптура експонувалася у залах, а бронзова — зберігалася у фондах музею.


«Плоский торс» (1914) Олександра Архипенка у бронзі — нове доповнення постійної експозиції штутгартського музею Staatsgalerie, листопад 2022

У штутгартській Staatsgalerie представлені яскраві зразки живопису та скульптури починаючи від епохи Ренесансу й аж до попарту. Досі українське мистецтво на експозиції було представлене скульптурою Олександра Архипенка та роботою Олександри Екстер. Анна Ветцлер-Манюк каже, що зал, де експонуються роботи Архипенка — найважливіший компонент її кураторських екскурсій. «Всі, хто був тут зі мною, вже знають, що Архипенко був українцем, він наголошував на свому походженні та допомагав українцям у складний час», — каже Анна. «Сусідами» Архипенкових торсів у залі модерного мистецтва Staatsgalerie є твори Леже, Пікассо, Брака, Лоуренса.


Анна Ветцлер-Манюк розповідає учасникам екскурсії про роботу Джорджо Вазарі "Чепуріння Венери". Штутгартський музей Staatsgalerie, липень 2022


«Життя Архипенка схоже на історію успіху, яка подобається нашій молоді, біля цих скульптур, діти навіть уважніше слухають ніж біля імпресіоністів чи Пікассо», — ділиться враженнями Анна Ветцлер-Манюк.


Весною 2022 кураторка розробила серію тематичних музейних програм для різних аудиторій. На її екскурсії українською мовою регулярно збираються десятки відвідувачів. Наступна така екскурсія величезною експозицією Staatsgalerie (площа виставкових залів музею становить 9000 м2) відбудеться вже 17 грудня. А після нового року Анна представить новий тематичний тур музеєм про модерне мистецтво. «Зараз моя екскурсія закінчується Архипенком, тому що я розказую відвідувачам про митців, які жили та творили до XX ст., а нова програма буде починатися Архипенком і йти далі до американського авангарду» — розповідає про плани кураторка. Також Анна розповіла, що 2023 року планує проводити екскурсії українською ще у двох німецьких музеях — Kunstmuseum Stuttgart та Landesmuseum Württemberg.





Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest

Матеріал: Ія Степанюк

Усі фото надані Анною Ветцлер-Манюк

bottom of page