top of page

ЛАГІДНА УКРАЇНІЗАЦІЯ У STAATSGALERIE STUTTGART. ЛЬВІВ’ЯНКА ПРОВОДИТЬ ЕКСКУРСІЇ МУЗЕЄМ ДЛЯ ВПО

Перша екскурсія постійною експозицією штутгартської Staatsgalerie для вимушено переміщених осіб (ВПО) з України відбулася 25 червня. Тоді послухати про мистецтво, представлене у залах одного з найбільших музеїв Німеччини, прийшло близько 30 українців. Екскурсію рідною мовою провела мистецтвознавиця й кураторка зі Львова Анна Ветцлер-Манюк. Відтоді Анна вже встигла розробити серію тематичних програм для різних аудиторій, а на її екскурсії українською мовою регулярно збираються десятки відвідувачів.


Анна Ветцлер-Манюк розповідає учасникам екскурсії про роботу Джорджо Вазарі "Чепуріння Венери". Штутгартська Staatsgalerie, липень 2022


З Анною Ветцлер-Манюк ми познайомилися у Львові приблизно рік тому. Тоді вона разом з колегою Оленою Ябчанкою запустили інстаграм-паблік «Сто Музеїв», де розповідали у режимі live про свої відвідини музеїв та мали мету опублікувати 100 оглядів (паблік, до речі, діє й активно додає нові матеріали). Згодом Анна переїхала до Німеччини, це було незадовго до повномасштабного вторгнення. Про запуск україномовних екскурсій по Staatsgalerie у Штутгарті ми дізналися з соцмереж Анни та вирішили розпитали про цю ініціативу детальніше.


Анна каже, що весною їй трапилося оголошення про те, що тутешній музей шукає гіда для проведення екскурсій для ВПО і надіслала своє резюме. «Все склалося досить швидко. Ми зустрілися, я розповіла про свої ідеї. Їм все підійшло, і вже невдовзі була відкрита реєстрація на першу екскурсію», - згадує Анна.



Інформація про спеціальні тури для ВПО з України розміщена на сайті музею, але Анна каже, що набагато ефективніше працюють повідомлення у спеціалізованих групах (їх наші громадяни, які зараз вимушено перебувають закордоном, створюють у соцмережах для спілкування та оперативного обміну інформацією). Після першої екскурсії її учасники вже самі розповідали про таку можливість друзям та знайомим. Участь в екскурсіях — безплатна, але за попередньою реєстрацією. Лише за кілька тижнів роботи ця ініціатива набула неабиякої популярності. На екскурсію, що відбулася якраз перед нашою з Анною розмовою, крім зареєстрованих 25 людей, прийшло ще стільки ж, але без реєстрації.


Наша співрозмовниця зазначає, що часом людям важко розібратися з процесом реєстрації на сайті, і коли їм не вдається отримати підтвердження участі, вони вирішують все одно прийти. «Річ у тому, що деякі зали не розраховані на таку велику кількість людей і нема можливості тримати безпечну дистанцію від експонатів. Крім того, не всі мають можливість мене добре чути, а на екскурсії це важливо, — пояснює Анна. — Попри це, так класно було бачити стільки українців, що я просто отримувала задоволення від роботи та спілкування. Вже потім я зрозуміла, який це був стрес для музею, особливо для наглядачів». Для багатьох людей ці тури — не лише джерело нових знань, а також нагода зустрітися з краянами, налагодити зв’язки та контакти.


"Я знаю, що ці люди тут не на відпочинку. Багато кому важко, багато хто хоче додому, але я бачу посмішки й зачаровані красою очі впродовж усієї нашої мандрівки залами..."

Величезну експозицію (площа виставкових залів музею становить 9000 м2) Анна з відвідувачами оглядає впродовж двох, а часом й трьох годин. «Я знаю, що ці люди тут не на відпочинку, — розповідає екскурсовод. — Багато кому важко, багато хто хоче додому, але я бачу посмішки й зачаровані красою очі впродовж усієї нашої мандрівки залами. Це тішить.». Анна розробила окремі екскурсійні програми для дорослих та дітей, також є тематична екскурсія про твори експресіоністів, у планах — екскурсія про знакові предмети колекції музею, адже оглянути всі 5500 експонатів — неймовірно важко.



У залах штутгартської Staatsgalerie представлені яскраві зразки живопису та скульптури починаючи від епохи Ренесансу й аж до поп-арту. Ми запитали, чи можна простежити якісь особливості у мистецьких вподобаннях українців, які приходять на екскурсію, але Анна відповіла, що навряд чи можна говорити про якісь закономірності, різним учасникам подобаються абсолютно різні речі — хтось з цікавістю розглядає усі деталі на роботах голландських майстрів, інші — у захваті від Пікассо, Матісса чи Ротко.


"... учасникам моїх екскурсій подобаються абсолютно різні речі — хтось з цікавістю розглядає усі деталі на роботах голландських майстрів, інші — у захваті від Пікассо, Матісса чи Ротко"

Анна з учасниками першої офіційної екскурсії штутгартською Staatsgalerie, червень 2022


Українське мистецтво на експозиції представлене лише скульптурою Олександра Архипенка. Можливо, саме аби посилити цю присутність у регіоні Анна паралельно займається й іншими артпроєктами. Нещодавно ми писали про виставку «Долі. СУМ — сучасне українське мистецтво», яку вона курувала. Тоді в одному просторі було зібрано твори 18 українських митців, різні за своїм стилем та змістом, але об’єднані єдиною темою війни. А під час нашої розмови Анна зізналася, що вже активно працює над новим проєктом, мета якого продовжувати знайомити європейського глядача з сучасним українським мистецтвом.



Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк

Усі фото надані Анною Ветцлер-Манюк





bottom of page