top of page

НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ У ЛЬВОВІ СТВОРИВ NFT-КОЛЕКЦІЮ ТА ПРЕДСТАВИВ ЇЇ НА ВІРТУАЛЬНІЙ ВИСТАВЦІ

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького (далі — НМЛ) та компанія V-Art створили NFT-колекцію «Альтернативні виміри» та показали її у межах однойменної віртуальної виставки. Проєкт вперше презентує широкій аудиторії цифрові версії творів видатних українських та європейських митців, які ніколи не потрапляли до постійної експозиції НМЛ через свої фізичні властивості, зокрема надмірну чутливість до вологи та світла. Серед представлених на виставці художників — Олександр Архипенко, Олена Кульчицька, Леопольд Левицький, Никифор (Епіфаній) Дровняк, Рембрандт ван Рейн, Джованні Батіста Тьєполо та інші.


простори віртуальної виставки «Альтернативні виміри». Фото — Національний музей у Львові

До створення NFT-колекції долучилися сучасні діджитал-митці: Гретхен Ендрю (Gretchen Andrew), Jaen, Skeenee, Маттіа Куттіні (Mattia Cuttini), Operator: Ania & Dejha, Лапен Міньон (Lapin Mignon), Рейнхард Шмід (Reinhard Schmid), Маркус фон Фрілінг (Markus von Frieling) та інші. Цю частину проєкту реалізувала нью-йоркська кураторка Елеонора Брізі.



фрагменти інтерпретацій робіт з колекції НМЛ сучасними митцями, які представлені у форматі NFT: Kalen Iwamoto/Олександр Архипенко "Акт", 1920-30-ті рр.; Reinhard Schmid/Рембрандт ван Рейн "Начерки голів", XVII ст.; Lapin Mignon/Олена Кульчицька "Гуцульська мати", 1940-ві рр

Усі твори мистецтва (як класичні, так і сучасні) представили у віртуальній галереї на платформі V-Art, їх також можна прибрати як NFT.


Виставковий майданчик, яким став цифровий простір, є чи не єдиним безпечним місцем, де одне обмеження – рамки екрана

«Виставковий майданчик, яким став цифровий простір, є чи не єдиним безпечним місцем, де одне обмеження – рамки екрана. Віртуальний вимір, крім цього, також вперше наблизив глядачів до творів, яким був “заборонений” такий близький контакт. Вивільнені й убезпечені, ці роботи митців та мисткинь різних епох уперше постають у спільному просторі, цифровій галереї. Цінність такої мозаїчної збірки не тільки в її віртуальності та доступності, але й в кожному з виставлених предметів окремо. У такому контексті спільного розташування вони набувають досвіду взаємодії як одне з одним, так і з глядачами та сучасними митцями», – коментує Олексій Гаврилюк, представник платформи V-Art та співкуратор проєкту.



На віртуальній виставці глядачі можуть детально оглянути шедеври, які Національний музей у Львові збирав протягом усього свого існування, зокрема рисунки італійських художників XVII-XVIII століть, українські народні гравюри в техніці деревориту XVIII-XX століть, офорти Рембрандта.


до цієї NFT-колекції увійшли роботи, що ніколи не були включені до постійної експозиції через відсутність особливих захисних заходів та практично весь час зберігалися у фондах музею

"До цієї NFT-колекції увійшли роботи, що ніколи не були включені до постійної експозиції через відсутність особливих захисних заходів та практично весь час зберігалися у фондах музею. Занепокоєння щодо їхнього збереження загострилося з початком повномасштабної війни Росії проти України. Ми прагнемо, аби в контексті постійної руйнації матеріальної культурної спадщини та депривілізації нематеріальної, віртуальний простір, у якому буде розміщено твори, став своєрідним безпечним прихистком для українського мистецтва", – каже Ігор Кожан, генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.


роботи з фондової збірки НМЛ, що увійшли до NFT-колекції музею: Олена Кульчицька "Гуцульська мати", 1940-ві рр.; Рембрандт ван Рейн "Начерки голів", XVII ст.; Олександр Архипенко "Акт", 1920-30-ті рр.; Никифор Дровняк "Селянка", 1930-ті рр.

Над реалізацією проєкту працювали впродовж 7 місяців. Організатори розповіли, що частину виручених коштів буде спрямовано на посилення системи безпеки музею, подальше оцифрування фондів і підтримку функціонування НМЛ, іншу частину – на відбудову музеїв, зокрема Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана, які постраждали під час повномасштабної війни. В НМЛ кажуть, що вже мають перші продажі.


Презентація NFT-колекції відбулася 29 жовтня у головній будівлі НМЛ (просп. Свободи, 20). Присутні змогли прогулятися віртуальною галереєю за допомогою VR-шоломів. Усі охочі можуть відвідати виставку в онлайн-режимі на ресурсах платформи V-Art.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Візуальні матеріали: Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page