top of page

РОБОТИ УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ З КОЛЕКЦІЇ NAMU ТЕПЕР МОЖНА ПРИДБАТИ В NFT

Національний художній музей України (NAMU) у співпраці з компанією STAMPSDAQ розпочинає продаж ліцензованих NFT-токенів за мотивами творів з колекції музею. Ексклюзивне цифрове мистецтво в NFT-форматі буде доступне в 5-ти ступенях рідкісності на торгівельному майданчику STAMPSDAQ.


Програмісти, дизайнери і мистецтвознавці, об’єднавши свої знання і зусилля, понад три місяці працювали над створенням унікальної анімованої NFT-колекції українського мистецтва. До NFT-збірки увійшли полотна “Маскарад” та “Автопортрет” Всеволода Максимовича, “Жінка з квітами” Олександра Мурашка, “Міст. Севр” Олександри Екстер та “Козак Мамай” Петра Рибки.


"Найкращі зразки українського мистецтва варті того, аби про них знали в усьому світі..."

“Найкращі зразки українського мистецтва варті того, аби про них знали в усьому світі. Ми віримо, що маркетплейс STAMPSDAQ є тим майданчиком, який сприятиме популяризації українських художників та їхніх творів у різних куточках світу. NAMU завжди в авангарді сучасних музейних практик, тому для нас важливо, що наш музей перший в Україні, який наважився створити NFT колекцію. Думаю, що чи не найбільшу роль в цьому проєкті відіграє «додана вартість» цифрового мистецтва в форматі NFT – анімовані ефекти, які допомагають розкрити контекст написання твору, але водночас викликають бажання прийти до музею і побачити оригінал на власні очі,” - розповіла Юлія Литвинець, генеральний директор Національного художнього музею України.


З 01 лютого 2022 року ці твори у форматі NFT можна придбати на торгівельному майданчику STAMPSDAQ у 5-ти ступенях рідкісності: звичайний, рідкісний, суперрідкісний, ультрарідкісний та унікальний. Ціна одного NFT-токену коливатиметься від $25 до $1000 на первинному ринку залежно від категорії рідкості та аукціонного попиту.


Дизайнери проєкту доклали максимум зусиль, аби надати кожному з рівнів рідкісності неповторних характеристик завдяки анімаційним і звуковим елементам. Наприклад, музика до картини “Козак Мамай” з’явилася у співпраці з музичним колективом “Хорея Козацька”, давніми друзями Національного художнього музею України. Лідер гурту, народний артист України Тарас Компаніченко написав та виконав варіацію на тему відомої української пісні "У полі (Гречкосій)" на вірші Якова Щоголева. Ця музика звучить у фоні NFT версії картини “Козак Мамай” в ступені рідкісності “унікальний”.


Крім самого NFT арту, залежно від ступеня рідкісності, покупець зможе отримати т. з. «бенефіти»: квитки до музею, екскурсію постійною експозицією, тематичну екскурсію по мистецькому періоду відповідно до придбаного NFT-зображення, приватну екскурсію музеєм з лекцією про придбаний твір у форматі NFT. У NAMU зазначили, що зараз ще відбувається узгодження усіх деталей структури цих «бенефітів», вони будуть доступні з березня 2022 року.


Операції на майданчику STAMPSDAQ здійснюються в криптовалюті MATIC. Проте на сайті також доступна опція придбання NFT-арту за фіатні гроші з використанням звичайних банківських карт через платіжний шлюз Stripe. Незалежно від ступеню рідкісності придбаного NFT арту, всі токени захищені законом, а смарт-контракти записані на блокчейні Polygon.


NFT-колекція Національного художнього музею на майданчику STAMPSDAQ поповнюватиметься щодва тижні. У NAMU розповіли, що з другої половини лютого планується випуск серії NFT арту за мотивами творів Миколи Пимоненка - автора багатьох картин на сільську та міську тематику («Київська квіткарка» (1908), «Ідилія» (1908) та ініш).



Джерело: NAMU PR Фото: Національний художній музей України

bottom of page