top of page

ВІЙНА ГРИБІВ: ВИСТАВКА НІКІТИ КРАВЦОВА В НЬЮ-ЙОРКУ

В Українському музеї в Нью-Йорку відкрили виставку художника Нікіти Кравцова «Війна грибів». На ній представлено серію ілюстрацій митця, натхненних однойменною народною казкою та книжковим виданням 1909 року, яке проілюстрував видатний український графік Георгій Нарбут.



У казці йдеться про те, як одного дня Цар Горох задумує йти війною на країну, де живуть мирні та неагресивні гриби. Нікіта Кравцов створив сучасну авторську інтерпретацію «Війни грибів», в якій переосмислив казку картинами сцен сучасної війни Росії проти України. На ілюстраціях Кравцова солдати-гриби стріляють джавелінами по снарядах, випущених з Росії на українську землю, на міста та на невинних мирних жителів. У роботах Кравцова в око впадає яскраве, підкреслено просте кольорове рішення, що базується на використанні контрастних барв. Але не варто сприймати їх лише як картинки з коміксів. Художник закладає у них символізм, що репрезентує широкомасштабний напад Росії на територію і культуру Україну. Кравцов, в характерній для себе манері, реагує на невиправдану війну та руйнування, яких зазнає наша Батьківщина.


Нікіта Кравцов народився в Криму. Він закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури у Києві, яка колись була Українською академією мистецтв, - навчальним закладом у заснуванні і розбудові якого ключову роль відіграв Георгій Нарбут. Нікіта зараз живе та працює в Парижі, але не втрачає зв’язку з Україною.



Раніше у видавництві Родовід презентували однойменний арт-бук, співавторами якого стали Нікіта Кравцов і письменник Андрій Курков. «Aрт-бук «Війна грибів» — це книга, у якій, попри її позірну простоту, багато шарів змісту. Метафоричною мовою вона розказує про конфлікт, базову для будь-якого людського колективу ситуацію. У руках талановитих українських митців казка набуває ще одного, цього разу гострополітичного, виміру. Вона стає надзвичайно актуальною ремаркою до однієї з найболючіших тем новітньої української історії — війни, що її веде Росія проти України. Це видання - вишуканий естетичний омаж класикові українського мистецтва Георгію Нарбуту та його «Війні Грибів» 1909 р.», - кажуть у видавництві.



Ідею книжки Нікіта Кравцов придумав 2021-го, коли був залучений Наталею Гузенко-Будьє до проєкту вшанування Нарбута у Франції. Для книги художник створив тридцять шість авторських малюнків. За своєю структурою нове видання майже один в один повторює нарбутівську книгу. Але є й варіації, за якими цікаво спостерігати.


Переказ казки, що його зробив Андрій Курков, має свої особливості. У розповіді з’являється причинно-наслідковий зв’язок і метафорична прив’язка до актуальних подій.


Книгу можна придбати в онлайн-крамниці видавництва «Родовід» в друкованому або онлайн форматі українською, англійською та французькою мовами.





Візуальні матеріали: видавництво "Родовід", Український музей

bottom of page