top of page

«В ЕПІЦЕНТРІ БУРІ: МОДЕРНІЗМ В УКРАЇНІ 1900-1930»: НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ІСПАНІЇ ОГОЛОСИВ ДАТИ ПРОЄКТУ

Презентація виставкового проєкту «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» відбулася ще у червні, проте точні дати виставки залишалися невідомими. Напередодні на сайті Національного музею Тіссен-Борнеміса (Мадрид, Іспанія) з’явилася інформація, що анонсована виставка про українське мистецтво модернізму відкриється вже 29 листопада.


Давид Бурлюк "Карусель", 1921. Національний художній музей України

У музеї розповіли, що проєкт «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» представить феномен українського мистецтва модернізму початку 20 ст. у найрізноманітніших його проявах — від фігуративного живопису до футуризму і конструктивізму. Зародження і розвиток модернізму в Україні відбувалися у складних соціально-політичних умовах: розпад Російської імперії, Перша Світова Війна, Революція 1917 року, визвольні змагання за Незалежність України (1917-1921 рр.) і створення Радянського Союзу. Потім Україну накрила хвиля сталінських репресій проти української інтелігенції, розстріли письменників, театральних режисерів і художників, а Голодомор 1932–33 років убив мільйони українців. Всупереч всьому українському модернізму тоді вдалося вийти на міжнародну арену, вразити і здивувати найвибагливіших поціновувачів мистецтва закордоном.


Попри драматичні історичні події, українське мистецтво на початку XX століття пережило справжнє відродження та було сповнене творчих експериментів. Проєкт «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» має на меті нагадати про цю важливу, хоча й маловідому на Заході, частину європейського модернізму, якою був модернізм український. В експозиції буде представлено близько 70 робіт у різних медіа — олійний живопис, шкіци, колажі та дизайн театральних костюмів. Дотримуючись хронологічної концепції, виставка презентуватиме роботи знаних майстрів українського модернізму — Олександра Богомазова, Василя Єрмилова, Віктора Пальмова, Анатоля Петрицького та інших. Організатори розповідають, що поліфонію стилів та ідентичностей проєкту, якнайкраще підтримують роботи у стилі неовізантизму учнів Михайла Бойчука та експериментальні твори учасників артформації «Культур Ліга». Також експонуватимуться роботи Казимира Малевича та Еля (Лазаря) Лисицького, визнаних представників міжнародного авангарду, які працювали в Україні та зробили вагомий внесок у розвиток українського модерного мистецтва.


Вадим Меллер "Маски", 1919 (колекція Музею театрального, музичного та кіномистецтва України); Михайло Бойчук "Молочниця", 1922-23 (колекція Національного художнього музею України); Володимир Бурлюк "Селянка", 1910-11 (колекція Національного художнього музею Тіссен-Борнеміса); натюрморт Олександри Екстер 1913 (колекція Exter-Lissim Archives, Національного художнього музею Тіссен-Борнеміса)



На виставці можна буде побачити й роботи всесвітньо відомих митців та мисткинь, які народилися та почали свою творчу діяльність в Україні, але популярність здобули закордоном, серед таких Олександра Екстер, Володимир Баранофф-Росіне та Соня Делоне.


У Тіссен-Борнеміса кажуть, що проєкт «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» стане найповнішою презентацією українського мистецтва модернізму. Для цього організатори випозичають твори у різних мистецьких інституцій, зокрема, Національного художнього музею України та Державного музею театру, музики та кіно України.


Виставка триватиме у Мадриді до 30 квітня 2023 року.



Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest Візуальні матеріали: Національний художній музей України, National Thyssen-Bornemisza Museum Матеріал: Ія Степанюк

bottom of page