top of page

SCULPTURE BY THE SEA: РОБОТИ УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ НА МІЖНАРОДНІЙ СКУЛЬПТУРНІЙ ВИСТАВЦІ В АВСТРАЛІЇ

Свої твори на найбільшій міжнародній скульптурній виставці просто неба покажуть українські митці Дмитро Грек, Олексій Золотарьов, Микита та Єгор Зігури. Зібрані кошти скерують на допомогу українським біженцям і переміщеним особам, постраждалим від війни.


диптих Awakening (скульптури Kore & Colossus Awakening, 2016), Єгор Зігура. Sculpture by the Sea, Bondi 2019. Фото - Daniel Boud


Експозиція Sculpture by the Sea простягається на два кілометри вздовж австралійського узбережжя від мису Тамарама до пляжу Бондай. Впродовж трьох тижнів її відвідує близько 450 тисяч глядачів. Твори українських скульпторів експонуватимуться тут не вперше. Зв’язок цієї австралійської виставки з українськими митцями насправді досить давній. Одним з перших експонентів Sculpture by the Sea був скульптор українського походження Орест Кейван. Його роботи вперше з’явилися на виставці у далекому 1998 році й регулярно експонувалися тут впродовж наступних 20 років.


З краєвидом (With a View), Орест Кейван, Sculpture by the Sea, Bondi 1999. Фото - Clyde Yee

2019 року на мисі Тамарама експонувався диптих Єгора Зігури "Awakening" (скульптури Kore та Colossus Awakening). А вже наступного, 2020 року, роботи Єгора і його брата Микити також відібрали для Sculpture by the Sea, але виставку перенесли через пандемію COVID-19. 2021 року були плани провести подібну до Sculpture by the Sea виставку у Маріуполі. Тоді місто звернулося до директора і засновника Sculpture by the Sea Девіда Гендлі з проханням про допомогу з організацією такої міжнародної виставки скульптури на азовському пляжі наприкінці 2021 року. Утім вже за кілька місяців роботу над цим проєктом довелося припинити через активізацію російських військ неподалік лінії розмежування, що пролягала за 15 кілометрів від міста.


диптих Awakening (скульптури Kore & Colossus Awakening, 2016), Єгор Зігура. Sculpture by the Sea, Bondi 2019. Фото - Henri Fanti


Девід Гендлі, засновник й артдиректор Sculpture by the Sea, розповідає, що у лютому 2022, за декілька днів до повномасштабного вторгнення Росії на територію України, він з колегами відкрив виставку на пляжі Коттесло: «тоді нам здалося неправильним святкувати тут, в Австралії, з митцями з цілого світу, доки життя наших колег з України руйнує війна. Ми почали з’ясовувати, чи нам вдасться зібрати достатньо скульптур, щоб підготувати виставку українських митців на пляжі Бондай». І їм це вдалося. Завдяки підтримці постійних донорів Sculpture by the Sea роботи скульпторів з України займуть почесне місце на цьогорічній виставці.


"...нам здалося неправильним святкувати тут, в Австралії, з митцями з цілого світу, доки життя наших колег з України руйнує війна. Ми почали з’ясовувати, чи нам вдасться зібрати достатньо скульптур, щоб підготувати виставку українських митців", - Девід Гендлі

"Глобальне потепління" Микити Зігури

Кураторкою української групи стала Вікторія Кулікова, артдиректорка Abramovych Art Agency. «Російське вторгнення — не єдина складова українського сьогодення. Це також історія про спротив та єдність, як частини нашого генетичного коду та притаманної нам культури. Надважливо демонструвати спільні духовні та матеріальні здобутки для міжнародної спільноти, долучати до хвилі солідарності з Україною», - зазначила в коментарі для нашого видання пані Кулікова.

"Надважливо демонструвати спільні духовні та матеріальні здобутки для міжнародної спільноти, долучати до хвилі солідарності з Україною" - Вікторія Кулікова

Олексій Золотарьов і його скульптура "Роза вітрів"

Відкриття найбільшої скульптурної виставки просто неба відбудеться вже цієї п’ятниці. Українська група представить чотири монументальні скульптури: бронзові «Споглядання» Дмитра Грека та «Колос, що тримає світ» Єгора Зігури, «Глобальне потепління» Микити Зігури й 2,5 метрову «Розу вітрів» з кортенової сталі Олексія Золотарьова. Ще п’ять менших робіт українських митців будуть представлені у шатрі “Sculpture Inside” у парку Маркса на півдні мису Бондай.


"Споглядання" Дмитра Грека та "Колос, що тримає світ" Єгора Зігури

Sculpture by the Sea пожертвує свою комісію з продажу скульптур українських митців на Ukraine Crisis Appeal. Митці також пожертвують 10% з ціни скульптур. Очікується, що на підтримку України й українців буде зібрано 100 000 доларів США.


Sculpture by the Sea, Bondi 2022 триватиме з 21 жовтня по 7 листопада.



Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest


Фото: Daniel Boud, Henri Fanti (надано Abramovych Art Agency), Clyde Yee/Sculpture by the Sea Матеріал: Ія Степанюк


bottom of page