top of page

УКРАЇНСЬКІ МИТНИКИ ВИЛУЧИЛИ НА КОРДОНІ ТВОРИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ МИТЦІВ НА СУМУ ПОНАД МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ

Місяць тому співробітники Закарпатської митниці вилучили 18 картин у водія мікроавтобуса, коли той намагався завезти їх на митну територію “зеленим коридором” без декларування. Вчора установа повідомила, що, згідно з експертним висновком, вартість цих творів перевищує 1,2 млн грн.


одна з 18 затриманих співробітниками Закарпатської митниці картин, фото — Закарпатська митниця


Вкінці серпня, повертаючись з Чехії через митний пост “Ужгород-автомобільний”, що на українсько-словацькому кордоні, 35-річний закарпатець під час митного контролю запевняв про відсутність будь-якого товару, що підлягає декларуванню. Однак, перевіривши вміст багажного відсіку мікроавтобуса, митники виявили 18 картин. Вони знаходилися серед різних пакунків, коробок та сумок, які водій перевозив на прохання інших людей.


Закарпатська митниця звернулася до експертів Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая з запитом про мистецтвознавчу експертизу вилучених картин. Результати експертизи засвідчили художню та колекційну цінність затриманих предметів.



світлини кількох з 18 затриманих співробітниками Закарпатської митниці картин, фото — Закарпатська митниця


За оцінками мистецтвознавчої експертизи загальна вартість цих картин становить 1 мільйон 273 тисячі гривень. Так, наприклад, картина Паоло Ферретті “Природа” (1910 р.) оцінена експертами у 120 тис. грн, “Пейзаж з кіньми” (1920 р.) художника Івані-Грюнвальд Бели 350 тис. грн, “Жінка” Джозеф-Алексіса Мазеролле 250 тис. грн, а “Міфологічну сцену”невідомого автора другої половини 19 ст. 120 тис. грн.


Раніше ми писали про те, що на кордоні з Угорщиною митники виявили 20 картин українських митців, які не були задекларовані. Цінні твори були придбані на аукціоні в Італії, серед них — твори Валентина Литвиненка, Віктора Зарецького, Михайла Дерегуса, Сергія Григор’єва та інших українських митців.






Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Коля Безхатько Фото: Закарпатська митниця



Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.


bottom of page