top of page

ВИСТАВКА РОБІТ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО ВІДКРИЛАСЯ У ЛОНДОНСЬКІЙ SAATCHI GALLERY

У лондонській Saatchi Gallery відбулося відкриття виставки творів Марії Примаченко зі збірки родини художниці. Твори мисткині демонструються у Британії вперше.


виставка робіт Марії Примаченко з приватної колекції родини художниці

триватиме у лондонській галереї Saatchi до кінця літа, фото - Saatchi Gallery, London


На виставці представлено 23 роботи Марії Оксентіївни. Багато з них — двосторонні, що дає уявлення про творчі процеси та методи мисткині-самоука. Ці твори спочатку задумувалися як ілюстрації до дитячої книги й розповідають про життя в маленькому селі на Київщині через магічні та наївні образи.


"У цій виставці нам було важливим передати силу особистості Марії Примаченко. Вона була дуже мудрою, доброю, рішучою, відкритою до світу. Вона вклала свій світогляд і філософію у роботи. Але хочу підкреслити, що її роботи відображають не лише її внутрішній світ, але й зовнішній світ, з усіма його повсякденними справами, проблемами та турботами, які були для Марії важливими. Тому її мистецтво наповнене щирістю, яка долає час і кордони", — каже Анастасія Примаченко, внучка Марії Примаченко.


її мистецтво наповнене щирістю, яка долає час і кордони

"Пряла я на прялці" (1982) Марія Примаченко робота представлена на виставці у лондонській галереї Saatchi, фото - Saatchi Gallery, London


На вернісажі також було презентовано концепцію музейного комплексу Марії Примаченко, яку створила архітекторка та дизайнерка Вікторія Якуша. Створення меморіально-художнього музейного комплексу присвяченого життю та творчості художниці — основна мета Фонду родини Марії Примаченко. Його хочуть збудувати у рідному селі художниці — Болотні, що у Київській області. У комплексі буде музей, а також простір, де зможуть творити сучасні художники.


"Ми активно працюємо над створенням музейного комплексу на території будинку, де жила Марія Примаченко. Він включатиме музейну частину, де будуть виставлені її роботи та особисті речі, а також резиденцію для сучасних художників. Митці матимуть можливість перебувати там певний період, черпаючи натхнення з цієї атмосфери та втілюючи власні творчі ідеї. Після перемоги України, це буде місце сили, яке зможе прийняти гостей з усього світу", — каже Наталія Гнатюк, партнерка Фонду родини Марії Примаченко та співкураторка лондонської виставки.


після перемоги України, це буде місце сили, яке зможе прийняти гостей з усього світу


Лондонська виставка в Saatchi Gallery реалізована Посольством України у Великій Британії спільно з Фондом родини Марії Примаченко.


Нагадаємо, що зараз у Києві тривають одразу дві виставки робіт Примаченко. Національний музей українського народного декоративного мистецтва запрошує на виставку “Марія Примаченко. Початок”, яка презентує близько 50 ранніх творів видатної художниці з музейної колекції, створених протягом 1936-1937 років. А в Українському Домі відбувається унікальний проєкт "Марія малює" – 100 невідомих творів Примаченко. На виставці представлені картини легендарної українки з приватної колекції київського мистецтвознавця Едуарда Димшица, які раніше ніколи не виставлялися. Це буде їх перша публічна зустріч з глядачем.








Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк Візуальні матеріали: Saatchi Gallery, London



bottom of page