top of page

UNDERGROUND POST ТА WaOne ВИПУСТИЛИ НОВИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ДРОП МЕЙЛ-АРТУ "НЕ КУПУЙ РОСІЙСЬКУ НАФТУ"

Як і наші діаспоряни, які у XX столітті за допомогою філателії збирали кошти на українську справу, дослідницький блог Underground Post (підпільна пошта) реалізував вже другий випуск власних сувенірних марок, конвертів та листівок, цього разу у кооперації з українським митцем з дуету Interesni Kazki Володимиром Манжосом (aka WaOne). Весь прибуток від реалізації накладу, як і минулого разу, буде переданий на користь українських оборонців.


Underground Post реалізував другий випуск власного мейл-арту (марки, листівки та конверти) у кооперації з українським митцем Володимиром Манжосом (aka WaOne), фото - Underground Post


Володимир Манжос​ — піонер мурал-арту не лише в Україні, але й на європейських теренах. Досягши у цій царині успіху, митець почав рідше творити на стінах, переключившись на живопис, графіку та кераміку. ​Свого часу WaOne працю​вав​ у Парижі в літографській студії Idem Paris. ​Колись​ ​у​ ній бували Пікассо, Міро, Матісс. Володимир Манжос — перший і поки єдиний український художник, що долучився до роботи в Idem Paris. ​Нині митець працює у Києві.


частина аркушів з марками та конвертів містить підпис Володимира Манжоса та його штемпель, також блоки марок погашені спеціальним штемпелем випуску, фото - Underground Post


На марці для благодійного проєкту Underground Post зображена робота художника "Не купуй російську нафту (та газ)" – це сучасна інтерпретація плаката часів Другої світової війни авторства Лоуренса Білла Сміта (США). Оригінальний плакат 1942 року закликав людей купувати військові облігації, підтримуючи цим боротьбу. Це було популярне послання: якщо ви не підтримуєте боротьбу з нацизмом купуючи військові облігації, то це скривдить ваших дітей, ставши вже їх проблемою у майбутньому. Сьогодні цивілізований світ протистоїть новій загрозі – рашизму. За весь 2022 рік РФ вдалося збільшити видобуток нафти на 2% та підвищити прибутки від експорту нафти на 20% до $218 млрд, згідно з оцінками російського уряду та Міжнародного енергетичного агентства. Прибуткам РФ допомогло загальне зростання цін на нафту на початку війни та зростання попиту після карантину через пандемію; ці тенденції також пішли на користь західним нафтовим гігантам, таким як Exxon Mobil і Shell, які повідомили про рекордні прибутки за 2022 рік. РФ також заробила $138 млрд від природного газу, що майже на 80% більше, ніж 2021 року, оскільки рекордні ціни компенсували скорочення постачання до Європи.


сувенірні марки з серії "Не купуй російську нафту (та газ)" від Underground Post та Володимира Манжоса (aka WaOne),

фото - Underground Post

Санкції все ще недостатньо суворі, до того ж РФ залучила низку дружніх до неї країн та режимів, які допомагають їй ці санкції частково обходити. Усе це дозволяє РФ й далі знищувати українців. Головне послання філателістичного артпроєкту полягає у тому, що світ мусить відмовитись від корисних копалин держави-терориста, адже агресор не збирається зупинятись, і якщо його не спинити зараз, згодом громадянам ЄС та США, як членам НАТО доведеться воювати власноруч. Частина аркушів з марками та конвертів містить підпис митця та його штемпель, також блоки марок погашені спеціальним штемпелем випуску. Шрифт, що використовується у дизайні, створений Нілом Хасевичем, для агітаційних матеріалів УПА у 1950-х роках. Сучасну версію шрифту розробила дизайнерка Марчела Можина.



сувенірний конверт з серії «Не купуй російську нафту (та газ)» від Underground Post та Володимира Манжоса (aka WaOne),

фото - Underground Post

Серія марок вийшла накладом у 400 одиниць, також видали 50 конвертів та 32 листівки. Замовити їх можна на сайті Underground Post, відправка здійснюється по всьому вільному світу.


Більше про дослідницький блог Underground Post та феномен мейл-арту слухайте в епізоді нашого подкасту "Нотатки з мистецтва" створеного спільно з Radio Skovoroda.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest




Матеріал наданий Underground Post

Фото: Underground Post



bottom of page