top of page

ПІШЛА З ЖИТТЯ УКРАЇНСЬКА ХУДОЖНИЦЯ-НАЇВІСТКА ОЛЕНА РИБАЛЬЧЕНКО

У Херсоні на 95-му році життя померла українська художниця-наївістка Олена Рибальченко. Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомила Олена Афанасьєва, керівниця Центру культурного розвитку "ТОТЕМ".


У Херсоні на 95-му році життя померла українська художниця-наївістка Олена Рибальченко

художниця Олена Рибальченко у своїй імпровізованій "майстерні", фото — Херсонський художній музей


"Знаєте, в Олени Рибальченко був непростий характер. Як з багатьма справжніми художниками, з нею іноді було важко. Останні роки їй марилися відьми, які псують її картини, або сусіди, які ті картини крадуть. Проте кожною своєю картиною вона говорила лише про красу, лише про Україну, лише про любов", — написала пані Афанасьєва.


Мисткиня Олена Рибальченко народилася 1928 року у Павлограді Дніпропетровської області. Пережила Голодомор та Другу світову війну. Після пережитої російської окупації Херсона, вона почувалася не дуже добре. Попри поважний вік, після деокупації міста, художниця знову почала малювати, але через постійні атаки росіян зосередитися на мистецтві було важко. Влітку 2023 Олена Рибальченко пережила обстріл свого будинку.



роботи художниці-наївістки Олени Рибальченко, збірка Херсонського художнього музею


Загалом, творчий доробок Олени Рибальченко налічує близько тисячі живописних полотен, які перебувають у збірках різних музеїв, зокрема у Павлоградському краєзнавчому музеї (звідки родом мисткиня), в Музеї Івана Гончара у Києві та у приватних колекціях України та за кордоном.


Творчість Олени Рибальченко присвячена українському селу, українській родині, народним традиціям, історії України загалом і добі козацтва зокрема. Вона писала багато краєвидів Херсона — міста, де жила останні майже 40 років й де по-справжньому розкрився її талант.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Ія Степанюк Фото: Херсонський художній музей




Підтримайте Естет Газету на платформі Patreon чи Buy me a Coffee. Ваші донати — додаткова та дуже важлива підтримка для нашого незалежного медіа.

bottom of page