top of page

"ПОЛІНА РАЙКО. ЗНИКОМЕ" — ВИСТАВКА-ДОКУМЕНТ. ВИСТАВКА-РЕАКЦІЯ

В Українському Домі, що у Києві, триває документальний проєкт "Поліна Райко. Зникоме". Виставка стала реакцією на руйнування будинку-музею художниці в Олешках, що сталося внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами.


монтаж експозиції виставки "Поліна Райко. Зникоме" у Національному центрі "Український дім",

на фото — Поліна Райко на тлі авторських розписів свого дому


Від початку повномасштабної війни, з 24 лютого 2022 року дім-музей опинився на території, тимчасово окупованій військами РФ. 6 червня 2023 року російські загарбники підірвали Каховську ГЕС, спричинивши затоплення прилеглих територій. Унікальні розписи Поліни Райко повінь знищила майже повністю.


На виставці-документі "Поліна Райко. Зникоме" представлені архівні фотографії, відеоінсталяція, фільми про художницю, тематичні плакати українських ілюстраторів.


монтаж експозиції виставки "Поліна Райко. Зникоме" у Національному центрі "Український дім"


Поліна Райко — художниця, знакова представниця наївного мистецтва, чиї малюнки ставлять поряд з роботами Марії Примаченко і Катерини Білокур.


Будинок Поліни Райко в Олешках, оздоблений настінними розписами, — справжній символ вразливості культури. За 20 років по смерті художниці, на жаль, не вдалося залучити достатніх ресурсів для консервації памʼятки. Подальша доля будинку залишається невідомою.


світлини розписів хати Поліни Райко (1990-ті рр.) опубліковані у виданні "Чисте мистецтво" (видавництво "Родовід", 2017)


Проєкт "Поліна Райко. Зникоме" у Національному центрі "Український дім" можна відвідати до 27 серпня.







Підписуйтеся на наш телеграм-канал Ukrainian Art Digest



Матеріал: Коля Безхатько Фото: Національний центр "Український дім"











bottom of page